Netherlands

Zo presteerden de Nederlandse autosporters afgelopen weekend

Na een tjokvol autosportweekend is het tijd om een blik te werpen op hoe Nederlandse talenten hebben gepresteerd in de hoogste klassen van de autosport. Dit keer: Max Verstappen wint in Frankrijk, slecht weekend voor Frijns en De Vries en een ontbrekende Rinus van Kalmthout.

Zege Verstappen in Frankrijk

Om maar eerst positief te beginnen: Max Verstappen wint de Grand Prix van Frankrijk na een zenuwslopend duel met Mercedes. Normaliter biedt het circuit Paul Ricard weinig spanning in de Formule 1, maar in het seizoen dat we toch al zo verwend worden door spannende races en een sensationele kampioenschapsstrijd, was ook race zeven van het seizoen vermakelijk.

Salarissen Formule 1-coureurs bekend: dit verdient Max Verstappen

Verstappen veroverde zaterdag al zijn vijfde pole-position van zijn carrière. Hij heeft op zondag een goede start, maar door een fout in de eerste bocht kan Hamilton de leiding makkelijk overnemen. Valtteri Bottas blijft in het kielzog van de Nederlander, terwijl rugdekking van Sergio Pérez zou moeten wachten tot het einde van de race.

Na de eerste pitstop neemt Verstappen de leiding over door eerder te stoppen dan Hamilton, een zogenaamde ‘undercut’. Vele ronden moet de Nederlander de druk weerstaan, al laat hij weten dat het een lastige klus zal zijn. Red Bull besluit dan om Verstappen naar binnen te halen voor een tweede stop, terwijl de Mercedessen het op de eenstopper gooien. Als vierde keert hij dan terug op de baan, maar zet grote stappen richting raceleider Hamilton. Met twee ronden te gaan slaat Verstappen toe en neemt de leiding over. Hij rijdt zo naar zijn dertiende overwinning van zijn Formule 1-carrière.

Max Verstappen wint Grote Prijs van Frankrijk met verbluffende actie

Verstappen heeft met die derde zege van dit seizoen zijn voorsprong op Hamilton vergroot naar twaalf punten. Red Bull verstevigt haar positie bij de constructeurs dankzij de zege en derde plaats voor Pérez.

Slecht weekend Frijns en De Vries in Formule E

Nu is het wat tijd voor minder goed nieuws uit de Formule E-wereld. Kampioenschapsleider Robin Frijns en nummer twee Nyck de Vries kenden een desastreus dubbelnummer in Mexico, op het circuit van Puebla. In de eerste race komen de twee amper voor, totdat ze met elkaar in contact komen en daarmee wel eventjes in beeld te zien zijn. De Vries houdt aan die eerste race een negende plaats over en beperkt zo de schade met twee puntjes, Frijns blijft met de zestiende plaats puntloos.

In de tweede race wordt het er niet beter op voor de Nederlanders. De Vries wordt vanachter aangereden door Lucas Di Grassi, die net terug op de baan komt van de nieuw geïntroduceerde ‘joker lap’-route voor de attack mode. Frijns komt niet verder dan de elfde plek en scoort dus opnieuw geen punten.

Frijns verloor de leiding in het kampioenschap na een slecht weekend in Mexico.

Na dit raceweekend staat Frijns met 62 punten tweede in het kampioenschap. Edoardo Mortara, die de tweede race in Puebla wint, neemt de leiding in het kampioenschap over. Nyck de Vries zakt van de derde naar de zesde plaats en staat op 59 punten. De volgende ronde vindt plaats in New York, op 10 en 11 juli.

Rinus van Kalmthout mist IndyCar-race

Naar aanloop van de IndyCar-race op het beroemde Road America komt er slecht nieuws naar buiten van Ed Carpenter Racing: Rinus van Kalmthout heeft tijdens een training een fietsongeluk gehad. De 20-jarige Hoofddorper wordt naar het ziekenhuis overgebracht en succesvol geopereerd aan de sleutelbeenbreuk. Dat is dan het goede nieuws.

Van Kalmthout mist IndyCar-race op Road America na fietsongeluk

Het slechte nieuws is dat ‘VeeKay’ daardoor de race op Road America aan zich voorbij moet laten gaan. Hij komt dus niet in actie, terwijl hij vijfde in het kampioenschap staat. Oliver Askew neemt zijn zitje over, terwijl Kevin Magnussen, oud-Formule 1-coureur, onverwachts zijn IndyCar-debuut maakt als vervanger van Felix Rosenqvist, die ook nog geen groen licht kreeg van de artsen na zijn harde crash een week eerder. De Deen weet een goede indruk achter te laten, maar moet zijn bolide vanwege motorproblemen naast de baan parkeren.

Vooraan lijkt Josef Newgarden opnieuw te winnen, maar met twee ronden te gaan valt hij hard terug vanwege problemen met zijn auto. Daardoor is het slechts een kwestie van naar de finishlijn cruisen voor Alex Palou. De Spanjaard pakt daarmee de tweede zege van het seizoen en neemt meteen de leiding in het kampioenschap over, met 349 punten achter zijn naam. VeeKay valt slechts terug tot de zesde plaats en staat nog altijd op 243 punten.

Van Kalmthout zal naar alle waarschijnlijkheid bij de volgende race terugkeren. Hij zal tegen die tijd wel nog eerst een check moeten ondergaan, maar mag na goedkeuring van de artsen weer achter het stuur kruipen. Die volgende race staat gepland voor 4 juli, op Mid-Ohio.

Reageer op artikel:

Zo presteerden de Nederlandse autosporters afgelopen weekend

Football news:

Medaille stand van de Olympische Spelen-2020: de Britten nog steeds verslaan Rusland, en China vertraagd met goud
PSG zijn de laatste mensen die de Champions League winnaar willen zien. Het hoofd van de Raad van Commissarissen van Eintracht Frankfurt, Philip Holzer, sprak over de situatie op de transfermarkt
Ronaldo zal spelen tegen Barcelona in de Joan Gamper Cup
Calvin Phillips over knielen: een herinnering dat racisme heeft geen plaats in de samenleving
Monaco heeft AZ ' s topscorer Miron Boadu ondertekend
Bayern is geïnteresseerd in Danilo. Juventus heeft gevraagd 30 miljoen euro
Tiago arriveerde op de Liverpool locatie zonder te herstellen van een blessure