Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft uitgesproken dat de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' een oproep tot geweld is. Partijen vinden dat de uitspraak de vernietiging van Israël propageert.
Naast JA21, die de motie indiende, stemden ook VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, BBB, Omtzigt en Groep Van Haga voor de motie. Die werd ingediend tijdens het debat met demissionair premier Rutte over de oorlog tussen Hamas en Israël.
In dat debat sprak Denk-leider Van Baarle de zin opnieuw uit. Daar ontstond een heftige discussie over. Kamervoorzitter Bergkamp maakte duidelijk dat zij de leus niet meer in de Kamer wil horen, hoe die ook wordt uitgelegd.
Demonstraties
De leus is regelmatig te horen bij pro-Palestijnse demonstraties en betekent 'Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn'. Daarmee wordt het gebied bedoeld tussen de Jordaan en de Middellandse Zee.
De uitspraak heeft een lange geschiedenis. Volgens sommigen betekent die dat Israël met geweld uit dat gebied moet worden verdreven. Volgens anderen is het een oproep om de onderdrukking van de Palestijnse bevolking te beëindigen.
De Amsterdamse burgemeester Halsema noemde de leus eerder "onaanvaardbaar" en zei dat het Openbaar Ministerie het gebruik van de leus bij demonstraties opnieuw onderzoekt.
Afgelopen zomer oordeelde de rechter dat een demonstrant die de leus in 2021 riep niet strafbaar is wegens opruiing, bedreiging of het aanzetten tot haat. Sommige partijen stemden tegen de motie vanwege die rechterlijke uitspraak.
Antisemitisme
De Kamer sprak ook uit dat er in de Tweede Kamer geen plaats is voor antisemitisme of Jodenhaat. Voor die motie stemden VVD, D66, PVV, SP, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie, BIJ1, PvdD, Volt, Denk, JA21, BBB, Den Haan en Omtzigt. FvD-leider Baudet liet in een stemverklaring weten tegen te stemmen omdat hij uit principe vindt dat alles in de Tweede Kamer gezegd moet kunnen worden.
Het Kamerdebat ging vooral over de inzet van het kabinet op de Europese top van komende donderdag en vrijdag. Dan bespreken de regeringsleiders van de EU-landen de oorlog tussen Hamas en Israël. Demissionair premier Rutte zal daar pleiten voor meer humanitaire hulp aan de burgers van Gaza.
Een Kamermeerderheid wil dat Rutte op de top ook met Duitsland en Frankrijk bespreekt welke maatregelen deze landen hebben genomen "tegen Hamas-aanhangers en het verheerlijken van terreur".
Ook wil de Kamer dat Rutte pleit voor een "krachtige Europese verklaring tegen antisemitisme, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap in Europa".