Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid

Door onze nieuwsredactie

Het officiële woordenboek voor de Zweedse taal is na 140 jaar eindelijk klaar. Het laatste deel is vorige week naar de drukkerij gestuurd, melden de makers. Maar omdat het al zo lang in de maak is, moet veel worden herzien.

Het Svenska Akademiens ordbok (SAOB) bestaat uit 33.111 pagina's en 39 delen. Daarin moeten alle Zweedse woorden staan die sinds 1521 zijn gebruikt. De megaklus kwam in 1883 van de grond en 137 personen zijn er in de loop van de jaren fulltime bij betrokken geweest.

Hoewel het woordenboek na 140 jaar eindelijk is voltooid, is er nog veel te doen. De delen A tot en met R zijn nu namelijk zo oud, dat ze moeten worden herzien. In de komende zeven jaar worden ongeveer tienduizend woorden, waaronder allergie, app en computer, toegevoegd.

De SOAB staat online en is via de eigen website te raadplegen. Er zijn ongeveer tweehonderd gepubliceerde exemplaren en die worden vooral gebruikt door onderzoekers en taalkundigen. De makers publiceren ook regelmatig een woordenboek met enkel hedendaagse woorden.

Deze woordenboeken worden gemaakt door de Zweedse Academie. Die werd in 1786 opgericht door de Zweedse koning Gustaaf III ter bevordering van de Zweedse taal en literatuur. Deze organisatie gaat ook over de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur.

Lees meer over:

Zweden Buitenland