Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur

Auteur : BNR Webredactie

De een na de andere kandidaat voor het Amerikaanse parlement moet door de Republikeinse draaideur. Inmiddels zijn er al zeker drie kandidaten die zich hebben teruggetrokken uit de strijd om speaker van het Huis van Afgevaardigden te worden, nadat ze te weinig steun kregen. De nieuwste kandidaat naar voren geschoven door een groot deel van de Republikeinen is Mike Johnson.

Nadat de Republikeinse Kevin McCarthy door een meerderheid van het Huis werd weggestemd is de Republikeinse partij in een crisis vanjewelste gekomen. De partij is als enige aan zet om een voorzitter van het Huis voor te dragen, omdat het een meerderheid heeft in het Huis. Maar de een na de andere kandidaat weet niet genoeg steun te verkrijgen binnen de Republikeinse Partij. Na Steve Scalise konden ook Jim Jordan en Tom Emmer niet genoeg stemmen verkrijgen om zowel de partij in het Huis te leiden als de voorzitter van het Huis te worden. In totaal hebben zelfs veertien mensen een voorstel gedaan om voorzitter te worden.

Of Johnson wel genoeg steun weet te verkrijgen, is nog maar de vraag. 'Hij is niet de meest logische kandidaat', stelt Amerika-correspondent Jan Postma. Dat toch Johnson nu op pole position zit voor het voorzitterschap, is puur toeval. 'Hij bleef over en heeft de minste vijanden in de partij denk ik.'

Lees ook | 'Hardliner of verrassingskandidaat nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden'

Johnson staat bekend als hardliner en is een fervent aanhanger van gewezen president Donald Trump. 'Hij wil de overheid klein houden en flink bezuinigen. Ook is hij tegenstander van de hulp aan Oekraïne. Daarnaast was hij één van de hoofdrolspelers in de poging van Trump om de verkiezingsuitslag van 2020 terug te draaien', vertelt Postma. Hij benadrukt tevens dat Johnson zeer onervaren is in het politieke vak. 'Dat is opvallend, want hij zit maar zes jaar in het Huis en heeft weinig contacten met het Witte Huis en de Senaat.'

Invloed Trump

Zijn onbekendheid viel ook op na een uitspraak van Susan Collins, een bekende Republikeinse senator. Na het horen van zijn naam was haar reactie dat ze hem niet kende en hem even moest Googelen. 'Het voordeel is echter dat hij nog niet veel ruzie kan hebben gemaakt binnen de partij, dat helpt hem nu.' Binnen de Republikeinse Partij is er wel onvrede over het feit dat Johnson onderdeel was van Trumps poging om de verkiezingsuitslag terug te draaien. Maar die onvrede wordt niet publiekelijk geuit, uit angst voor Trump. 'Ze willen het daar niet over hebben', licht Postma toe.

De komende uren wordt er gestemd over de voordracht van Johnson. Zelf is Johnson ervan overtuigd het binnen één stemming te kunnen halen, maar dat kan ook grootspraak zijn, denkt Postma. 'We weten namelijk niet zeker of hij echt de steun heeft van alle Republikeinen, omdat niet iedereen aanwezig was bij de laatste teststemming.'

De een na de andere kandidaat voor het Amerikaanse parlement moet door de Republikeinse draaideur. Inmiddels zijn er al zeker drie kandidaten die zich hebben teruggetrokken uit de strijd om speaker van het Huis van Afgevaardigden te worden, nadat ze te weinig steun kregen. De nieuwste kandidaat naar voren geschoven door een groot deel van de Republikeinen is Mike Johnson.
De een na de andere kandidaat voor het Amerikaanse parlement moet door de Republikeinse draaideur. Inmiddels zijn er al zeker drie kandidaten die zich hebben teruggetrokken uit de strijd om speaker van het Huis van Afgevaardigden te worden, nadat ze te weinig steun kregen. De nieuwste kandidaat naar voren geschoven door een groot deel van de Republikeinen is Mike Johnson. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen