Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod

Door onze nieuwsredactie

Donald Trump moet een boete van 10.000 dollar (zo'n 9.500 euro) betalen, omdat hij zich niet heeft gehouden aan de regels die de rechter hem eerder oplegde. Vorige week kreeg de Amerikaanse oud-president daarvoor al een boete van 5.000 dollar.

Een rechter in Washington legde Trump vorige week maandag een spreekverbod op in de zaak rond de verkiezingsfraude. De rechter wilde zo voorkomen dat hij "een lastercampagne" begint tegen aanklagers, rechtbankmedewerkers en getuigen.

Maar daar heeft Trump zich dus niet aan gehouden. De oud-president kreeg vorige week al een boete van 5.000 dollar, omdat hij op sociale media een opmerking had gemaakt over een rechtbankmedewerker en deze niet wilde verwijderen.

Woensdag deed Trump volgens de rechter hetzelfde tegenover journalisten. "Deze rechter is een heel partijdige rechter, met een persoon naast zich die heel partijdig is, misschien zelfs nog partijdiger dan hijzelf", zei hij.

Rechter Arthur Engoron oordeelde dat Trump het opnieuw over de rechtbankmedewerker had en noemde dat een duidelijke overtreding van de regels die hem waren opgelegd. Daarom kreeg Trump dit keer een boete van 10.000 dollar. "Doe dit niet nog eens, of het wordt nog erger", zei Engoron.

'Trumps taalgebruik vormt gevaar voor rechtspraak'

Het spreekverbod voor Trump geldt alleen voor deze strafzaak. De oud-president wordt in de zaak vervolgd voor het overtreden van federale (landelijke) wetten. Hij zou geprobeerd hebben de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 terug te draaien.

De uitspraak van vorige week maandag volgde na een zitting die ging over berichten die Trump eerder op sociale media had geplaatst. Daarin noemde hij speciaal aanklager Jack Smith een "misdadiger" en de stad Washington een "door smerige misdaad geteisterde schande". Volgens de rechter vormt Trumps taalgebruik een gevaar voor de rechtspraak.

Trump wordt in deze zaak verdacht van vier strafbare feiten:

Lees meer over:

Verenigde Staten Donald Trump Buitenland