Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’

Terug naar de krant

Palestina Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de slogan ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ een oproep tot geweld. De leus leidde eerder in de Kamer en elders tot controverse.

Leeslijst
  • Auteurs
  • Leestijd 1 minuut
Foto Nick den Engelsman
Betogers voor een vrij Palestina, op 22 oktober in Breda. Voeg toe aan leeslijst Verwijder van leeslijst Deel artikel Meld een taalfout Download artikel

De leus „from the river to the sea, Palestine will be free” propageert vernietiging van de staat Israël en is daarom een oproep tot geweld. De Tweede Kamer spreekt dat uit, door woensdag in meerderheid voor een motie van Joost Eerdmans (JA21), Wybren van Haga (BVNL) en Derk Jan Eppink (BBB) te stemmen. VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, Omtzigt, JA21, Groep Van Haga, PVV, BBB stemden vóór de motie.

Met ‘the river’ wordt de rivier de Jordaan bedoeld en met ‘the sea’ de Middellandse zee. Op pro-Palestijnse demonstraties is de leus veel te horen en te zien. Critici vinden dat de uitspraak het bestaan van Israël miskent en zien de uitspraak daarom als antisemitisme.

De Kamerleden dienden de motie in tijdens een debat over een Europese top over het conflict tussen Hamas en Israël. In dat debat gebruikte Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle deze uitdrukking, omdat hij voor een éénstaatoplossing is. Daar kreeg hij stevige kritiek op.

Van Baarle zei dat de „enige rechtvaardige weg uit deze verschrikkelijke situatie is onderkennen dat het geweld al 75 jaar duurt”. Het enige alternatief, volgens Van Baarle: één staat, met gelijke rechten voor iedereen. „Of je nou joods bent of moslim.” Die staat heet Palestina, volgens hem. Eerdmans noemde de uitspraak „Jodenhaat”.

Van Baarle legde uit dat hij bedoelt dat Palestijnen het recht hebben om in dat deel van de wereld in gelijkwaardigheid en vrijheid te leven, „zonder dat hun land illegaal geannexeerd wordt”. Kamerleden vroegen Van Baarle de uitspraak terug te nemen, dat weigerde hij.

Lees ook ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, wat betekent die leus eigenlijk?

Microfoon dicht

Eerder noemde minister van Justitie en VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz de leus antisemitisch. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei in de Amsterdamse gemeenteraad de spreuk onaanvaardbaar te vinden.

Toen Sylvana Simons (BIJ1) later in het debat in de Tweede Kamer op dinsdag dezelfde leus wilde uitspreken, draaide Kamervoorzitter Vera Bergkamp de microfoon dicht. „Zolang ik hier voorzitter ben, wil ik deze zin niet horen in deze zaal.”

Eerder heeft het Openbaar Ministerie en het Amsterdamse gerechtshof in een zogeheten artikel-12 procedure verklaard dat het uitspreken van de leus bij een demonstratie in 2021 niet strafbaar was. Er was in dat geval geen sprake van opruiing, bedreiging of strafbaar aanzetten tot haat.