Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek

Door onze nieuwsredactie

3.400 woningen, honderden bedrijven, zeven zorginstellingen en twee basisscholen in Culemborg zitten woensdagmiddag zonder gas vanwege een gaslek. Er wordt verwacht dat het gas in de avond pas weer aangesloten kan worden.

In eerste instantie leken zestienhonderd woningen getroffen, maar later bleek dat er meer afsluitingen nodig waren voor reparatie van het gaslek.

Het lek in een leiding van netbeheerder Liander ontstond tijdens werkzaamheden. De hoofdgasleiding moest eerst worden afgesloten zodat de leiding gasvrij kan worden gemaakt, meldt de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Daarna kon de netbeheerder pas beginnen met de reparatie.

Naar verwachting is de reparatie rond 19.00 uur afgerond. Dan wordt het gas gefaseerd weer aangesloten in Culemborg en de buurtschap Goilberdingen.

De veiligheidsregio heeft op X adviezen verspreid voor inwoners bij wie het gas urenlang wordt afgesloten. Douchen, verwarmen en koken op gas is niet mogelijk, zeggen de hulpdiensten. Ze vragen Culemborgers om te letten op buurtgenoten die misschien hulp nodig hebben.

Als blijkt dat in de zeven zorginstellingen die ook zonder gas zitten extra voorzieningen of hulp nodig zijn, wordt dat geregeld volgens de veiligheidsregio. Het is niet nodig om een centrale opvanglocatie in te richten voor getroffen inwoners van het westelijke deel van Culemborg. Het is nog niet zo koud dat de gemeente een plek moet inrichten waar mensen kunnen opwarmen, denken de hulpverleners.

Treinverkeer had storing van twee uur

Vanwege het gaslek was er ook hinder in het treinverkeer, bijvoorbeeld tussen Houten en Geldermalsen. Later in de middag kwam dat treinverkeer weer op gang.

Omdat het treinverkeer tussen Houten en Geldermalsen uitviel, reed ook de intercity tussen Utrecht en Den Bosch niet. De NS zette snelbussen in en raadde reizigers aan om via Nijmegen te reizen. De storing heeft ruim twee uur geduurd. Ook het NS-station in Culemborg werd ontruimd door de politie.

Lees meer over:

culemborg Binnenland