Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 

Foto: ANP

Willem Engel krijgt geen nieuwe rechters in zijn hoger beroep waarin hij terechtstaat voor opruiing. De activist vond het hof vooringenomen, daarom had hij de raadsheren in Den Haag tijdens een regiezitting op 12 oktober gewraakt. De zogenoemde wrakingskamer ziet echter geen aanwijzingen dat de rechters vooringenomen zijn en heeft het verzoek woensdag afgewezen.

Engel was het niet eens met de beslissing van het hof dat de voorbereidende zitting niet integraal op video mocht worden opgenomen. Naast dit punt betoogde hij dat het Openbaar Ministerie het recht niet heeft hem te vervolgen, omdat er fouten zouden staan in de tenlastelegging. De aanklacht bestaat volgens hem uit knip-en-plakwerk uit Twitterberichten. Dat het hof hier later tijdens het proces over beslist, was voor Engel eveneens reden om het hof te wraken.

Dergelijke beslissingen van het hof kunnen nimmer een reden zijn om rechters te vervangen, stelt de wrakingskamer. Engel wraakt rechters vaker. Dat deed hij in zaken van zijn voormalige actiegroep Viruswaarheid, maar ook in zijn eigen strafzaak. Die wrakingsverzoeken zijn altijd afgewezen.

Engel werd op 20 januari dit jaar door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing. Die zaak ging over een reeks berichten over corona op sociale media. Hij werd grotendeels vrijgesproken en alleen veroordeeld voor een oproep om deel te nemen aan een verboden demonstratie in juni 2020 op het Malieveld in Den Haag.

Het OM én Engel gingen in hoger beroep. Engel noemde de uitspraak destijds “een politiek gekleurd vonnis”. Op de beslissing van de wrakingskamer reageert Engel: “De rechtspraak in Nederland is ziek, doodziek.” Op X spreekt hij vanuit het buitenland over “het failliet van de zittende magistratuur”.