Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval

Door onze nieuwsredactie

Doordat het negatieve nieuws NU.nl vaak domineert, sneeuwt het positieve nieuws soms onder. Daarom zetten we wekelijks vrolijk stemmende berichten op een rij. Dit keer onder meer een slimme badmuts die helpt bij de behandeling van herseninfarcten en minder afval per Nederlander.

Slimme badmuts helpt bij behandeling van herseninfarct

Ambulancepersoneel kan met een een slimme badmuts de ernst van een herseninfarct bepalen. Met de elektrodes in de badmuts kan een hersenfilmpje (eeg) gemaakt worden. Zo'n eeg laat zien of er een herseninfarct is en hoe erg die is.

Hoe sneller een herseninfarct wordt behandeld, hoe kleiner de kans op nare gevolgen. Een juiste diagnose in de ambulance scheelt namelijk kostbare tijd.

Nederlanders gooiden vorig jaar minder weg

Vorig jaar is er zo'n 455 kilo huishoudelijk afval per inwoner verzameld. Dat is 48 kilo per Nederlander minder dan in 2021. Ook is er in vergelijking met dat jaar minder papier, karton, puin, schone grond en houtafval weggegooid.

Levensverlengende therapie voor terugkerende prostaatkanker

Onderzoekers hebben een levensverlengende behandeling ontwikkeld voor mannen met terugkerende prostaatkanker. Patiënten kunnen door de behandeling langer leven zonder dat hun ziekte verergert.

Prostaatkankercellen kunnen beter groeien en zich verspreiden als er testosteron in het lichaam is. Bij de behandeling worden twee medicijnen gecombineerd. Daarmee wordt zowel de werking van testosteron als de productie ervan verminderd.

Nieuwe techniek om tumoren te verwijderen

In het Erasmus MC zijn twee longtumoren weggehaald volgens een nieuwe techniek, schrijft het AD. De operatie is uitgevoerd met een operatierobot. Zo'n robot wordt met een soort joysticks bestuurd.

Tijdens de operatie worden op een scherm virtuele beelden over het lichaam van de patiënt geprojecteerd. De aders, longen en uitlopers van de tumor worden in verschillende kleuren weergegeven.

Nog meer nieuws waar we blij van werden:

Lees meer over:

Goed nieuws