Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden

Door onze nieuwsredactie

De Republikein Mike Johnson (rechts) is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Na drie weken strijd, voornamelijk door onenigheid binnen de Republikeinse partij, is er eindelijk een nieuwe voorzitter.

Het was vooraf nog niet helemaal zeker of Johnson voldoende steun zou krijgen binnen zijn eigen partij, omdat niet ieders standpunt bekend was. De Republikeinen hebben een kleine meerderheid in het Huis, dus Johnsons marge om te winnen was klein.

De Democraten schaarden zich achter hun eigen kandidaat, Hakeem Jeffries. Hij kreeg de steun van 209 afgevaardigden, tegen 220 stemmen voor Johnson.

"We zullen een uitgebreide conservatieve beleidsagenda bevorderen, het schadelijke beleid van de regering-Biden bestrijden en onze bondgenoten in het buitenland steunen", zei Johnson in een verklaring na de stemming.

De Republikein staat bekend als een conservatief persoon met weinig leiderschapservaring. Bovendien zou Johnson een poging hebben gedaan om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 ongeldig te laten verklaren. Hij weigerde dinsdagavond kort na zijn benoeming een vraag over die poging te beantwoorden.

Huis van Afgevaardigden zat niet eerder zo lang zonder voorzitter

Nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis zat het Huis zo lang zonder voorzitter, een zogenoemde speaker. Op 3 oktober werd toenmalig voorzitter Kevin McCarthy na negen maanden gedwongen te vertrekken.

De Republikeinen slaagden er niet in om een opvolger te vinden. Een groep extremere Republikeinen blijft namelijk in de clinch liggen met een groep meer gematigde Republikeinen.

De partij zocht afgelopen vrijdag nog een nieuwe kandidaat-voorzitter voor het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen trokken eerder die dag in een geheime stemming de handen af van de uiterst rechtse Jim Jordan. Hij deed drie keer tevergeefs een poging om voorzitter te worden.

Het Huis van Afgevaardigden is een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Het kan zonder voorzitter geen nieuwe wetten aannemen, wat voor problemen kan zorgen voor de miljardensteun die president Joe Biden aankondigde voor Israël en Oekraïne.

De voorzitter heeft bovendien een machtige positie in handen. Hij heeft grote invloed op het politieke proces en is na de vicepresident de tweede in de lijn van opvolging als de president iets overkomt.

Johnson belooft dat er geen shutdown komt

Johnson zal met zijn aanstelling moeten reageren op Bidens plan om Oekraïne en Israël met miljarden te steunen. De Republikeinen zijn het in grote lijnen eens met de financiering van Israël, maar zijn verdeeld over verdere steun aan Oekraïne.

Ook kan de Amerikaanse overheid over minder dan een maand zonder geld zitten. Zo'n shutdown werd eind vorige maand nog ternauwernood afgewend.

In een brief aan collega's heeft Johnson beloofd wetten omtrent achterstallige uitgaven te bevorderen. Ook belooft hij ervoor te zorgen dat de Amerikaanse regering haar deuren niet hoeft te sluiten wanneer de huidige financiering op 17 november afloopt.

Wat is een shutdown?