Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd

Foto: ANP

De Tweede Kamer is te spreken over de maatschappelijke diensttijd (MDT), dat bleek woensdag tijdens een debat hierover. Wel brachten verschillende Kamerleden de nodige mitsen en maren in over het vrijwilligerswerk van jongeren. Zo vragen zij zich af of alle jongeren wel worden bereikt, vrezen ze voor administratiedruk voor scholen en blijft er te veel geld van het jaarlijks beschikbare budget over.

Harmen Krul (CDA) is “groot fan” van de maatschappelijke diensttijd waarbij jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud maximaal een halfjaar aan vrijwilligerswerk doen. De jongeren worden hiervoor onder meer vanuit het onderwijs en de gemeente benaderd. Volgens Nico Drost (CU) is het “geen geheim” dat zijn partij “zeer positief tegenover MDT staat”. Wel wilde hij van demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul weten of ook kwetsbare jongeren worden bereikt. Volgens haar wordt “gericht ingespeeld” door gemeentes op alle groepen jongeren.

Ook de VVD “juicht toe” dat dat jongeren al vroeg in hun leven een rol in de maatschappij vervullen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop sluit zich hierbij aan, maar wel wil hij af van de “administratieve rimram” voor scholen die meedoen met de diensttijd. Ook bij Hülya Kat (D66) bestaat de angst voor extra administratiedruk voor scholen.

Verder benoemde Kat dat van het jaarlijks beschikbare bedrag van 200 miljoen euro voor MDT in 2022 maar 117 miljoen is opgemaakt. “Wanneer is de grens van onderuitputting bereikt?”, vroeg zij zich af. Ook Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) maakte hiervan een punt. “Het is een belangrijk project, maar is het in verhouding niet te duur?”, waarbij zij aanstipte dat jongerenorganisaties veel minder geld krijgen.

Tot slot besloot Bisschop “recht uit zijn hart” te antwoorden op de vraag van Drost of Nederland een voorbeeld moet nemen aan het Zweedse model, waar iedereen vanaf 18 jaar oud een brief krijgt om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. “Het is mijn ideaal dat elke leerling die school verlaat ten minste een halfjaar maatschappelijke diensttijd gaat vervullen”, aldus Bisschop.