Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ASML helpt bij bouw van 500 betaalbare huizen voor niet-ASML'ers

Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven gaat projectontwikkelaars helpen bij de bouw van betaalbare huizen in de regio Eindhoven. Het bedrijf belooft verliezen deels voor zijn rekening te nemen en huizen op te kopen als projectontwikkelaars die niet snel genoeg verkopen.

Het bedrijf heeft de plannen woensdag bekendgemaakt, schrijft het Financieele Dagblad (FD). ASML steunt huizenbouwers met huurhuizen tot 1100 euro per maand en koophuizen tot 375.000 euro.

Het bedrijf gaat zelf geen wijken bouwen, maar steunt projectontwikkelaars bij bouwplannen die anders niet van de grond zouden komen. "Gemeenten moeten ook aangeven dat ze het een belangrijk project vinden. We gaan geen hobbyprojecten steunen", zegt projectleider Frieda Rikkers tegen de krant.

Niet voor medewerkers
De huizen die met hulp van ASML gebouwd worden, zijn niet voor medewerkers van de chipmachinefabrikant. "Die verdienen over het algemeen genoeg. Maar voor mensen in de regio met een lager middeninkomen of daaronder is een woning vrijwel onbereikbaar geworden. Dat komt mede door de groei van ASML en daar willen we onze verantwoordelijkheid voor nemen", zegt Lucas van Grinsven, hoofd maatschappelijk beleid bij de chipmachinemaker.

Drie projecten
ASML heeft al drie bouwprojecten op het oog die steun krijgen. Welke dat zijn, houdt het bedrijf nog geheim, omdat de handtekeningen nog moeten worden gezet. Het gaat om meer dan vijfhonderd woningen in totaal.

Bouwprojecten komen niet zomaar in aanmerking voor steun van ASML, benadrukt het bedrijf. "Onze steun mag de markt niet verstoren en de winsten van ontwikkelaars niet opdrijven", zegt Rikkers.

Eerder kocht ASML een hele straat op om verder te kunnen groeien.