Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rusland zet 'AliExpress-drones' in tegen Oekraïne

Auteur : Myrthe Koopman

In de oorlog in Oekraïne zet Rusland steeds meer drones van eigen makelij in. Eerder maakte het Russische leger vooral gebruik van de Iraanse Shahed-drones, maar nu worden ook steeds meer eigen drones geproduceerd. 'Die Russische drones vormen een nieuwe dreiging voor Oekraïne', stelt Mark Voskuijl, hoogleraar Wapen-en Luchtvaartsystemen aan de Nederlandse Defensie Academie.

Het is echter niet zo dat de Iraanse drones niet meer goed genoeg zijn, zegt Voskuijl. 'Die drones worden namelijk nog steeds in grote getale gebruikt. Vorig jaar werden er bijna tweeduizend ingezet.' Maar Rusland produceert ook een nieuw type drone.

In de oorlog in Oekraïne zet Rusland steeds meer drones van eigen makelij in. Eerder maakte het Russische leger vooral gebruik van de Iraanse Shahed-drones, maar nu worden ook steeds meer eigen drones geproduceerd.
In de oorlog in Oekraïne zet Rusland steeds meer drones van eigen makelij in. Eerder maakte het Russische leger vooral gebruik van de Iraanse Shahed-drones, maar nu worden ook steeds meer eigen drones geproduceerd. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Dat Rusland zelf drones produceert is niet helemaal nieuw. Eerder produceerde de Russen al kleine kamikaze drones die met name geschikt zijn voor aanvallen op het slagveld. Die kleine drones beschikken over een grote precisie, maar kunnen slechts een kleine afstand van maximaal 50 kilometer afleggen en een paar kilo aan explosieven met zich meedragen.

Goedkope onderdelen

De nieuwe drones die door Rusland worden ingezet vormen volgens Voskuijl een type dat zit tussen de grote Iraanse drones en de al bestaande Russische kamikaze drones. 'Dit nieuwe type is een slag groter en kan zo'n tweehonderd kilometer vliegen. Ook kunnen er enkele tientallen kilo's mee en dus kunnen de drones worden ingezet zetten tegen zwaardere gronddoelen', licht de hoogleraar toe.

‘Voor vijfhonderd euro kun je zo'n motor op AliExpress bestellen’
Mark Voskuijl, hoogleraar

Veel componenten van het nieuwe type drone zijn online te bestellen en daardoor goedkoop en toegankelijk voor het Russische leger. 'Dit nieuwe type heeft een Chinese verbrandingsmotor aan boord, qua formaat vergelijkbaar met wat je op een bromfiets zou hebben. Voor vijfhonderd euro kun je zo'n motor op AliExpress bestellen en dat geldt voor een hele boel componenten', legt Voskuijl uit.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in dit liveblog

Het is niet de bedoeling dat die onderdelen snel in Russische handen vallen, maar ze zijn wereldwijd erg makkelijk te krijgen. Volgens de hoogleraar geldt dat voor allerlei elektrische componenten, ook voor camera's die uiteindelijk als sensoren gebruikt worden. 'Ze zijn er voor civiele toepassingen, maar je kan het ook aanschaffen en in zo'n drone zetten', aldus Voskuijl.

Lees ook | Zelenski waarschuwt Rusland, 'we zullen niet alleen verdedigen, maar ook reageren'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen