Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Regisseur Gareth Edwards over AI: ‘We kunnen er niet aan ontsnappen’

Door Maxime Jobs

Wat als kunstmatige intelligentie (AI) zich tegen de mens keert? In de film The Creator zijn mens en robot verwikkeld in een heftige strijd. NU.nl spreekt regisseur Gareth Edwards over zijn nieuwste sciencefictionfilm die soms gevaarlijk dicht bij de realiteit komt.

Het is 2070, AI heeft een aanval op Los Angeles uitgevoerd. De mensheid voelt zich bedreigd door machines en doet er alles aan deze nieuwe vijand uit te roeien.

"Eigenlijk gaat de film over 'de ander', iets dat anders is dan wij", vertelt de regisseur. "Vaak vinden we dingen die we niet kennen eng en daarom proberen we het ook niet te begrijpen. In deze film kijk je juist mee met het onbekende."

Wat Is AI?

AI, of kunstmatige intelligentie houdt in dat machines op basis van data menselijke handelingen kunnen uitvoeren. Zo kun je nu bijvoorbeeld je huiswerk laten maken door ChatGTP. Of een liedje laten maken met de stemmen van je favoriete artiesten.

Edwards begon vier jaar geleden met het schrijven van een film over discriminatie en racisme. "En uiteindelijk is het een sciencefictionfilm over AI geworden. Eigenlijk is een film maken net als een opgroeiend kind. Je kan tegen ze zeggen dat ze later advocaat of dokter moeten worden, maar dan zegt het kind: 'Nee, ik wil ballerina worden'."

Een opmerkelijk aspect uit The Creator is het verzoek aan mensen om hun gelijkenis aan AI te schenken. Dat gebeurt nu al. Tijdens het schrijven dacht de regisseur dat dit nog jaren zou gaan duren. Daarom koos hij voor het jaar 2070. "Ik dacht: in dat jaar leef ik vast niet meer. Dan kan niemand mij vertellen dat ik helemaal verkeerd zat."

Beeld uit The Creator

'Zelfs de regisseur van A Space Odyssey zat fout'

Het toekomstbeeld dat Edwards schilderde is deels werkelijkheid geworden. "Ik weet nog dat ik het een beetje gênant vond een scène op te nemen waarin mensen aan het protesteren zijn tegen AI". Met verbazing zag de filmmaker dat zijn collega's in Hollywood gingen staken tegen kunstmatige intelligentie: zijn idee was werkelijkheid geworden. Hij knipoogt. "Misschien gaat mijn volgende film wel over een regisseur die een miljard wint."

Toch vindt Edwards de keuze van het jaartal geen volledige misser. "Dat risico loop je als je een jaartal in de toekomst kiest. Zelfs Stanley Kubrick had het fout met zijn 2001: A Space Odyssey (1968)."

'We kunnen er niet aan ontsnappen'

Hoewel Edwards geen film wilde maken over AI als ultieme badguy, begrijpt hij goed waarom er nu zoveel onrust is rondom het fenomeen. "We hebben het gevoel dat er geen controle is omdat het zich ontzettend snel ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat er duidelijke regels komen voor de filmwereld".

Maar de regisseur vindt ook dat het compleet bannen van AI onmogelijk is. "De technologische ontwikkelingen gaan altijd door. We kunnen er eigenlijk niet aan ontsnappen."

The Creator draait vanaf donderdag 28 september in de bioscoop.

Ga gratis verder

Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen

Lees meer over:

Films & Series Media en Cultuur