Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Stichting achter zaak tegen TikTok claimt miljarden van Facebook

Foto: ANP

De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms vanwege privacyschendingen op het socialemediaplatform. De stichting, die eerder al een zaak startte tegen TikTok, zegt voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers 10,5 miljard euro te claimen en roept mensen op om zich aan te melden voor een procedure.

Het gaat om een kwestie waarvoor Facebook vorig jaar al een boete kreeg van 265 miljoen euro van de Ierse privacywaakhond DPC. Enkele jaren terug lekten de gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers in de wereld uit naar hackers, die er vervolgens mee aan de haal gingen en zelfs telefoonnummers te koop aanboden.

Volgens SOMI heeft Meta “op grote schaal de privacywetgeving geschonden door onbevoegde personen toegang te geven tot de persoonsgegevens van Facebook-gebruikers”. Door het lek zouden meer dan 5 miljoen mensen in Nederland zijn getroffen. Ook verwijt de stichting Meta dat het al jaren slecht omgaat met de gegevens van gebruikers.

Elke Nederlandse gebruiker zou volgens SOMI daarom 500 euro schadevergoeding horen te krijgen. Voor elke Nederlandse gebruiker die in april 2021 door het datalek was getroffen zou de compensatie 1000 euro moeten zijn, vindt de stichting.