Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kees van der Spek confronteert oplichter: ‘Valse hoop op genezing’

Kees van der Spek

In ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt’ reist Kees van der Spek naar Tenerife om Marcel, een oplichter die beweert dat hij mensen met een hersentumor kan genezen, te confronteren. 

Esmeralda, die zelf een hersentumor heeft, heeft Van der Spek ingeschakeld toen ze Marcel op Facebook tegenkwam. Hij beweert dat hij mensen op afstand kan genezen van een hersentumor door middel van fotogenezing. Volgens Esmeralda is het begrijpelijk dat mensen angst voelen, maar gaat deze manier van genezen te ver. “Dit kan niet. Als dit zou kunnen zou elk nieuwskanaal bij hem op de hoek staan en hij zou wereldberoemd zijn.”

Wekelijks zeshonderd healings

De manier waarop Marcel mensen beweert te genezen lijkt niet mogelijk te zijn en toch krijgt hij veel positieve recensies. Hij laat weten wekelijks zeshonderd healings te doen en daarmee licht hij mensen voor duizenden euro’s op. Chirurg-oncoloog Martijn Lutke Holzik is bang dat deze praktijken ervoor zorgen dat mensen geen reguliere zorg vragen. “Deze mensen zijn de wanhoop nabij. Daar speelt deze man op een heel vervelende manier op in.”

Artificial Intelligence

Om te bewijzen dat Marcel’s manier van werken niet echt is, besluiten Kees van der Spek en zijn team om Artificial Intelligence in te zetten. Ze ontwikkelen een niet bestaand persoon ‘Walter’ die een hersentumor heeft. Hij ‘vraagt om hulp’ aan Marcel. Die trapt in de val en zegt een ‘mentale verbinding’ te hebben met Walter. Tijd voor het team om af te reizen naar Tenerife. 

Lees ook: Kees van der Spek spot bekende overvaller in ‘Het Perfecte Plaatje Op Reis’

Placebo-effect

Op Tenerife confronteert Van der Spek Marcel. “Die mensen genezen niet door jou”, zegt hij boos. Maar volgens Marcel doet hij serieus werk, ook al is het een placebo-effect. “Ik wil dit werk helemaal niet doen, want het is geen leuk werk, maar het is mijn roeping en die moet ik blijven volgen.”

Trap er niet in

Kees van der Spek en zijn team doen hun best om Marcel te laten stoppen, maar helaas gaat de oplichter gewoon door met de kwakzalverij. Esmeralda trapte gelukkig niet in zijn verhaal en ze wil de kijkers dan ook waarschuwen om hier niet in mee te gaan. “Ik begrijp het, maar je moet hier niet alle hoop in gaan leggen. Als het kon, zou ik ook vooraan staan. Ik heb zelf te horen gekregen ‘nog vijftien maanden’, maar het kan gewoonweg niet.”

Bron: RTL Boulevard
Foto: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.