Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Geen renteverhoging ECB verwacht: 'Beleid lijkt te werken'

Auteur : BNR Webredactie

Banken zijn steeds terughoudender geworden met het verlenen van kredieten. Sinds november groeit het aantal verstrekte leningen aan huishoudens en bedrijven amper, ziet ING-econoom Bert Colijn in een onderzoek onder meer dan 150 banken door de Europese Centrale Bank (ECB). 'In de komende kwartalen zien we zwakker investeringen, maar het duidt niet op kredietproblemen.'

Colijn ziet met name onzekerheid in Zuid-Europa. 'In Italië en Spanje zie je dit het meest terug. Banken zien de risico's toenemen en worden daardoor voorzichtiger met het uitgeven van leningen.' Tegelijkertijd loopt ook de vraag naar leningen terug, ziet de econoom. 'Dat zie je door heel Europa heen. Bedrijven geven aan dat er minder wordt geleend, omdat ze minder redenen zien om te investeren. Maar ook de hogere rente heeft impact. Dat laatste is ook heel erg belangrijk voor de ECB', verwijst Colijn naar het rentebesluit van donderdag.

‘Het lijkt erop dat het beleid van de ECB hard aan het werk is’
Bert Colijn, ING-econoom

De harde cijfers over het aantal leningen dat wordt verstrekt, vindt Colijn echter 'minder dramatisch, als het al dramatisch was'. De econoom ziet dat er een stagnatie heeft plaatsgevonden van het aantal leningen dat is uitgegeven door banken sinds november. 'Zowel bij huishoudens als bedrijven zie je dat weinig groei meer is.' Colijn begrijpt dat daardoor investeringen in de economie afzwakken, maar hij benadrukt wel dat 'het niet duidt op kredietproblemen'.

Lees ook | Terughoudendheid van kredietverlening banken is 'duidelijk signaal'

Meer risico

Dat banken wel terughoudender zijn, komt volgens Colijn met name door 'hogere risico's in de huidige economie'. 'Dat komt door de hogere rente en de zwakker economie. Het lijkt erop dat het beleid van de ECB hard aan het werk is. Door de rente die steeds verder is verhoogd, probeert de ECB te economie af te remmen', duidt de econoom. Het beleid lijkt volgens hem dan ook 'te werken'.

Colijn verwacht daarom ook niet dat de bankiers bij de ECB de rente zullen verhogen donderdag. 'Dat zal voor het eerst sinds juni vorig jaar zijn, want in de tussentijd is er bij elke vergadering de rente verhoogd. We zijn van min 0,5 procent naar 4 procent op de depositorente gegaan bij de ECB. Staccato hebben ze de rente verhoogd, maar nu lijkt er een pauze te komen. Dan gaat de ECB kijken wat het effect tot nu toe precies is.'

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB).
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB). (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen