Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen gaan vanaf eind mei helpen bij de vaccinatiecampagne. Per week moeten er ongeveer een miljoen prikken worden gezet bij jonge, gezonde mensen, zo meldt Nieuwsuur donderdagavond.

Een miljoen prikken per week is haalbaar als de verwachte leveringen van vaccins doorkomen, zo meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in gesprek met Nieuwsuur. Voor de operatie worden speciale priklocaties ingericht.

Nederland verwacht dat er de komende weken tussen de 800.000 en 1,2 miljoens vaccins per week worden geleverd. Er worden op het moment rond de 800.000 mensen per week ingeënt.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde eerder al dat vanaf het tweede kwartaal 2,5 miljoen prikken per week kunnen worden gezet. Het is de bedoeling dat de GGD's daarvan 1,5 miljoen prikken gaan zetten, de ziekenhuizen de overige miljoen.

Extra opties

Het LNAZ meldt in gesprek met Nieuwsuur dat de ziekenhuizen op rustige momenten gaan prikken, bijvoorbeeld in het weekend. Naar verwachting is daar - ondanks de drukte - voldoende personeel voor. Vooral verpleegkundigen en studenten zullen de prikken zetten. Daar worden zij speciaal voor getraind.

Mensen die via het RIVM een uitnodiging krijgen om ingeënt te worden, kunnen straks zelf kiezen of ze het in een ziekenhuis of bij een GGD-locatie een prik willen halen.