Netherlands

Zeehond doodgebeten door hond op strand van Scheveningen: 'Lijn je hond aan'

Een tragische gebeurtenis zaterdag op het strand in Scheveningen. Een zeehond lag daar uit te rusten toen hij tot bloedens toe werd gebeten door een hond. Toen de dierenambulance arriveerde, was het dier al aan zijn verwondingen overleden.

Linette Eveleens van de Haagse dierenambulance vertelt tegen Hart van Nederland dat ze dit bij de dierenambulance nog nooit hebben gezien. “Zeehonden worden niet zo vaak aangevallen. Dit is wel met een dramatische afloop.”

Wel zegt Eveleens dat zeehonden vaak lastig worden gevallen door mensen. “In de zee zijn ze snel en flexibel, maar op het strand liggen ze om uit te rusten. Als mensen er omheen staan, krijgen ze geen rust”, legt ze uit. “Ze zien er schattig uit, maar het blijven roofdieren. Je weet niet hoe ze reageren als ze zich in het nauw gedreven voelen.”

Lees ook: Strandbezoekers IJmuiden moeten wijken voor zeehond Bob

‘Blijf uit de buurt’

De medewerker van de dierenambulance weet niet hoe het voorval afgelopen weekend precies heeft kunnen gebeuren. Wel weet ze dat de hond losliep. Haar advies voor mensen is dan ook om de hond aan te lijnen als er zeehonden in de buurt zijn en ook zelf zeker niet in de buurt te komen van een zeehond.

Ook Jan Kuiper, die foto’s maakte van de zeehond toen hij het dier bebloed op de grond zag liggen, roept baasjes op om hun hond aan te lijnen. “Ik wil hiermee laten zien wat er gebeurt als je met je hond(je) naar het strand gaat om hem uit te laten en je hem niet onder controle hebt”, plaatste hij op Facebook bij de foto’s.

Lees ook: Zeehondenpup bij Den Helder bevrijd van stuk zwerfafval

Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit voor maatregelen om mensen bewuster te maken om niet in de buurt te komen van een zeehond. “Bij maatregelen moet je denken aan borden, goede voorlichting en eventueel een aanlijnplicht”, legt hij uit. Hij gaat dit onderwerp volgende week aansnijden bij de wethouder.

Beeld: Jan Kuiper

Football news:

Cherevchenko is de beste RPL coach in November. Hij stond voor op Semak en Tedesco
Ronaldo op 750 carrièredoelen: dankzij trouwe tegenstanders. U liet me elke dag harder werken
Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League