Netherlands

Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja: 'Ga massaal vreedzaam demonstreren'

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft in een nieuwe videoboodschap mensen opgeroepen om dit weekend massaal de straat op te gaan uit protest tegen de verkiezingsuitslag. Dat moet wel vreedzaam verlopen, zegt ze.

Ook bedankt ze haar achterban. "We hebben het onmogelijke gedaan. Een half jaar geleden had niemand verwacht dat we het zouden opnemen tegen de oude machthebbers." Ook zegt ze dat het geweld in de straten van Minsk onacceptabel is.

In het Russisch gesproken filmpje op YouTube toont Tichanovskaja zich strijdvaardig:

De nieuwe oproep is opvallend, want dinsdag las ze een verklaring voor waarin ze de demonstranten juist opriep zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. Het is niet duidelijk onder welke omstandigheden ze die verklaring voorlas. Haar man, een bekende blogger en politicus, zit in Wit-Rusland in de gevangenis. Wit-Russische autoriteiten ontkennen dat ze onder druk is gezet.

Dinsdag bleek dat Tichanovskaja was uitgeweken naar Litouwen, nadat ze maandag nog protest had aangetekend tegen de verkiezingsuitslag. In een andere videoboodschap zei ze: "God verhoede dat jullie zo'n keuze moeten maken als waarmee ik werd geconfronteerd."

Stakingen

De protestacties tegen de verkiezingsuitslag gaan intussen door en hebben zich verspreid over meerdere steden in Wit-Rusland. Er is ook opgeroepen tot stakingen. President Loekasjenko reageerde daarop door te zeggen dat stakingen een "heel negatieve invloed hebben op de toekomst van bedrijven". Hij zei dat bij een bijeenkomst over de industriële sector in het land.

Loekasjenko begon met het tegenspreken van geruchten dat hij het land zou hebben verlaten: "Ik leef nog steeds en ben niet in het buitenland, zoals sommigen zeggen."

Football news:

Karasev staat gepland voor de wedstrijd voor jonge jongens-Tirana in de Europa League
Les Ferdinand: de beslissing om een knie te nemen was zeer krachtig, maar de impact is afgenomen. De boodschap is verloren
Vidal nam afscheid van Barca: trots om dit shirt te hebben gedragen en samen te hebben gespeeld met de grote middenvelder Arturo Vidal heeft zijn pensionering uit Barcelona aangekondigd. Vandaag neem ik afscheid van Barcelona, na twee ongelooflijke jaren in deze geweldige club te hebben doorgebracht. Ik ben erg trots dat ik dit shirt heb gedragen en naast grote spelers en zeer goede mensen heb gespeeld. Ik wil mijn familie, teamgenoten, coaches, artsen, personeel en grote fans bedanken die me altijd met liefde hebben behandeld
Sporting hernoemde de Academie ter ere van Ronaldo
Suarez zal 9 miljoen euro per jaar ontvangen op Letico
Liverpool zal niemand anders kopen in dit transfervenster
Semedu verhuist naar Wolverhampton voor 35 miljoen euro. Contract-tot de zomer van 2025