Het is volgens gezondheidsorganisatie WHO nog niet zeker of de recent ontdekte omicronvariant besmettelijker is dan eerder ontdekte coronavirusvarianten. Ook is het niet bekend of die zorgt voor een ander of erger ziekteverloop. Dat meldt de WHO zondagavond.

Volgens de WHO laten de eerste gegevens zien dat de omicronvariant voor meer ziekenhuisopnames in Zuid-Afrika zorgt. Maar zou dat ook kunnen komen omdat het totale aantal mensen dat geïnfecteerd raakt in Zuid-Afrika oploopt, benadrukt de gezondheidsorganisatie.

Er is op dit moment geen informatie die erop wijst dat mensen zieker worden van de omicronvariant. Toch zullen hier nog "dagen of enkele weken" overheen gaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen, aldus de WHO.

Het lijkt er volgens de gezondheidsorganisatie wel op dat mensen die al eerder besmet waren met het coronavirus, een grotere kans hebben om dat opnieuw te worden van de omicronvariant.

Wat de gevolgen zijn voor de effectiviteit van de bestaande coronavaccins, is eveneens niet duidelijk. De WHO zegt hard te werken om hierachter te komen.

Zondag zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dat hij zich zorgen maakt over de nieuwe variant. Toch zal volgens de minister pas volgende week moeten blijken "hoeveel zorgen we ons moeten maken". Dan wordt volgens hem duidelijker wat de invloed van de omicronvariant is op het ziekteverloop en de vaccins.

omicronvariant duikt op steeds meer plekken op

In steeds meer landen wordt de omicronvariant vastgesteld. Ook in Nederland werden zondag voor het eerst besmettingen met de omicronvariant bevestigd. Het ging om dertien reizigers die vrijdag waren aangekomen vanuit Zuid-Afrika en zich moesten laten testen op Schiphol.

Tal van landen hebben inmiddels reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit zuidelijk Afrika. Zo heeft Nederland de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini als zeerhoogrisicogebied bestempeld. Dat betekent dat reizigers uit die landen zich twee keer moeten testen en bij aankomst in quarantaine moeten. Israël besloot zondag om de grenzen voor alle reizigers te sluiten.

De WHO en ook de president van Zuid-Afrika hebben zondag kritiek geuit op landen die reisbeperkingen hebben ingesteld. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa spreekt van "oneerlijke discriminatie tegen Zuid-Afrika", die volgens hem het probleem niet zal oplossen. De WHO heeft landen verzocht hun grenzen op te houden.

De Jonge zei zondag dat er op dit moment nog geen reden is tot het invoeren van extra reisbeperkingen, bovenop de huidige maatregelen. Hij wil hiervoor eerst overleggen met het RIVM en zijn Europese collega's.