De waterpolosters hebben zich zaterdag voor het eerst sinds de historische olympische titel van 2008 geplaatst voor de Spelen. De Nederlandse vrouwen versloegen Griekenland met 7-4 (1-2, 2-2, 2-2 en 2-0) in de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst en pakten zo een ticket voor Tokio.

Nadat de waterpolosters dertien jaar geleden in Peking verrasten met olympisch goud, greep Nederland in 2012 en 2016 op pijnlijke wijze naast kwalificatie voor Londen en Rio de Janeiro. Na de zege op Griekenland was de ontlading bij de ploeg van bondscoach Arno Havenga dan ook groot.

Oranje, dat al jaren tot de wereldtop behoort, speelt zondag nog de eindstrijd van het OKT, maar daarbij staat niets meer op het spel. Een finaleplaats was genoeg om Tokio te halen.

Het is de derde keer dat de waterpolosters meedoen aan de Spelen. Bij de eerste deelname, in 2000 in Sydney, was de vierde plaats het eindresultaat.

Waterpolo is de vierde teamsport waarbij Nederland vertegenwoordigd zal zijn in Tokio. Eerder plaatsten de voetbalsters, de handbalsters en de hockeymannen en vrouwen zich.