Netherlands

‘VS overwegen inreisverboden voor Europa en Brazilië in te trekken’

‘VS overwegen inreisverboden voor Europa en Brazilië in te trekken’

De Verenigde Staten overwegen de inreisverboden in te trekken die gelden voor alle niet-Amerikaanse burgers die onlangs in Brazilië, Groot-Brittannië, Ierland en 26 andere Europese landen waren. Dat hebben vijf Amerikaanse bronnen binnen de regering en luchtvaartsector gezegd tegenover persbureau Reuters. De regering van de zittende president Donald Trump heeft de verboden voor Europa en Brazilië in respectievelijk maart en mei ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De inreisverboden voor niet-Amerikaanse burgers uit China en Iran blijven overigens in stand.

De beperkingen voor de betreffende landen zouden niet meer logisch en willekeurig zijn, omdat voor de meeste andere landen in de wereld geen inreisverbod geldt. Ook moet het openstellen van de grenzen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ondersteunen, die het sinds de uitbraak van de coronapandemie financieel zwaar hebben.

Hoewel het plan steun zou hebben van onder meer de Amerikaanse ministeries die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van Covid-19, zou president Trump nog geen definitieve beslissing hebben genomen over de kwestie. Het is mogelijk dat Trump alsnog anders besluit, zeggen de bronnen, omdat het aantal coronabesmettingen in Brazilië en veel Europese landen nog altijd toeneemt. Worden de inreisverboden inderdaad opgeheven, dan is het vooralsnog onduidelijk wanneer dat precies gebeurt. De regering-Trump wilde woensdag geen commentaar geven aan Reuters.

Het inreisverbod voor burgers uit veel Europese landen geldt sinds maart.

Rekenkamer: ministers hielden zich niet altijd aan regels rond riskante garanties en leningen

Toen het kabinet met garanties en leningen kwam om de economische schade door de coronacrisis tegen te gaan, is er niet altijd voldaan aan de regels die voor het opstellen van dit soort regelingen zijn opgesteld. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport. De cijferaars wijzen erop dat die regelingen na de kredietcrisis niet voor niets zijn aangescherpt, en dat ook minister Wopke Hoekstra het belang ervan tijdens de pandemie zelf nog had onderstreept.

Het kabinet heeft voor meer dan 60 miljard euro aan leningen en garanties verstrekt, blijkt uit een overzicht van de Rekenkamer. Daarbij zijn garanties aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen niet meegerekend, omdat daarvoor geen maximum is gesteld. In de meeste gevallen werd daarbij een zogenoemd toetsingskader risicoregelingen ingevuld waarin gekeken wordt of de regeling zinvol, effectief en verstandig is, zoals dat hoort volgens de begrotingsregels. Toch ging het niet helemaal goed, staat in het woensdag gepubliceerde rapport. De kaders waren niet altijd volledig ingevuld, werden soms naar de Tweede Kamer gestuurd nadat er een besluit over werd genomen en bleef in een handvol gevallen helemaal uit.

De verantwoordelijke minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) belooft zijn collega’s erop aan te spreken dat ze voortaan de toetsingskaders tijdig aan de Kamer moeten sturen. Ook zal hij de regels nog eens doorlichten, zoals de Rekenkamer hem had geadviseerd. Die lijken namelijk voor zeer urgente crises als deze niet helemaal geschikt te zijn. De minister is het niet eens met de Rekenkamer dat er meer duidelijkheid verschaft moet worden over de vraag hoe de kosten van dit soort risicoleningen gedekt worden in de begroting „omdat ondersteuning van de economie het hoogste doel is”. Dat noemt de Rekenkamer een „vreemde redenering”. „ Ondersteuning van de economie is immers altijd het doel van risicoregelingen, of het marktfalen nu het gevolg is van een crisis of andere oorzaken kent.”

Recordaantal coronadoden in Rusland binnen een dag

In Rusland is voor de twee dag op rij een recordaantal coronadoden gemeld. Waar maandag nog een nieuw dieptepunt werd gemeld met 491 doden, viel dat aantal dinsdag nog hoger uit: 507 doden als gevolg van het coronavirus. Internationale persbureaus, waaronder AP citeren de Russische autoriteiten hierover. In totaal zijn volgens de regering nu ruim 37.500 inwoners omgekomen als gevolg van Covid-19.

Rusland kreeg dit najaar te maken met een sterke opleving van het coronavirus. Daarbij werden soms dagelijks records gebroken van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Johns Hopkins-Universiteit zijn er ruim twee miljoen Russen besmet geweest met het virus; woensdag kwamen daar nog eens 23.765 bevestigde meldingen van positieve tests bij.

Een nagenoeg leeg winkelcentrum in Moskou afgelopen dinsdag. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

Sterke stijging coronabesmettingen in Duitsland

Het aantal meldingen van positieve coronatests in Duitsland is het afgelopen etmaal sterk gestegen naar 18.633. Een dag eerder ging het nog om 13.554 nieuwe meldingen van positieve tests. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

De afgelopen drie dagen nam het aantal meldingen van coronabesmettingen juist af. Zaterdag ging het om zo’n 23.000 nieuwe gevallen, waarna dit aantal dagelijks met zo’n vijfduizend terugliep tot circa 11.000 op maandag.

Ook het aantal coronadoden in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen, met 410. Daarmee komt het totaal aantal bij het RKI gemelde overlijdens als gevolg van Covid-19 in Duitsland op 14.771.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog bericht NRC woensdag over de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

Lees hier het blog van dinsdag terug

Football news:

Tuchel besteedde veel tijd aan tactieken en sprak met alle Chelsea spelers tijdens de eerste training
Ibrahimovic sprak zich na een botsing met Lukaku uit: In de wereld van Zlatan is er geen plaats voor racisme.AC Milan striker Zlatan Ibrahimovic sprak zich uit na de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen Inter
Milan verdediger Musacchio is geslaagd voor een medische in Lazio
Arsenal is een grote club in Engeland. Ødegård past in de rol van de tientallen Arteta. Holand op Martin
Klopp op Lampard ' s ontslag: Abramovich is niet de meest geduldige man ter wereld. Het is wreed om deze beslissing zo vroeg te nemen
Berbatov op Suarez: Barcelona toonde gebrek aan respect en betaalt ervoor. Luis zal wel dood gaan van het gelach van voormalig Manchester United striker Dimitar Berbatov heeft hooghartig gesproken over Letico Madrid voorwaarts Luis Suarez. Luis Suarez is een auto. Kijk, met hem, Attico leidt de standings, komt van 7 punten met twee wedstrijden over. Suarez moet nu sterven van het lachen. Ik ben erg blij met de manier waarop de dingen zijn gelopen, want Barcelona heeft hem slecht behandeld. Dat is niet de manier om te gaan met een van de belangrijkste spelers in de afgelopen jaren. Barcelona was respectloos en nu betalen ze de prijs voor het laten gaan van Suarez. Ik ben er zeker van dat Luis er geen spijt van heeft dat hij wegging, omdat hij geniet van voetbal op Letico vertelde Berbatov Betfair. Suarez heeft 12 goals gescoord in 15 La Liga games voor Attico en deelt de top goalscoring positie met Sevilla forward Youssef en-Nesiri, die hetzelfde aantal goals heeft gescoord in 19 wedstrijden van het toernooi
In de omgeving van Messi ontkennen dat de speler en zijn familieleden Frans leren