Netherlands

Vliegtuigsoap in Twente, afgedankte Boeings 747's mogen niet meer opstijgen

Een start- en landingsbaan waarop je met een Boeing 747 wel mag landen maar niet opstijgen. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar op Twente Airport is het werkelijkheid. Sinds enkele maanden staan er zes jumbojets van Lufthansa geparkeerd die niet meer weg kunnen. Vanmiddag dient er een kort geding bij de bestuursrechter in Zwolle, tenzij beide partijen er samen nog uitkomen.

Het leek een mooie deal voor het vliegveld dit voorjaar. Airport Twente, gespecialiseerd in het demonteren van oude vliegtuigen, kreeg van Lufthansa de vraag om zes 747's tijdelijk te stallen. De Duitse maatschappij moest door de coronacrisis de vloot fors inkrimpen. Onder het oog van enthousiast fotograferende vliegtuigspotters - zulke grote vliegtuigen landen er niet vaak - kwamen de luidruchtige jets in juni en juli neer op de landingsbaan. Twente Airport dacht goede zaken te doen terwijl de vliegtuigindustrie hard was getroffen.

Een verkeersleider zei eind juli dat ze te horen had gekregen dat het op Twente Airport eventjes drukker was dan op Schiphol:

Twente Airport verwachtte dat de 747's er lang zouden blijven staan, misschien meer dan een jaar, en hoopte ze ook te mogen ontmantelen. Maar Lufthansa, nog steeds de eigenaar, had andere plannen. De maatschappij verkocht drie van de toestellen aan de Amerikaanse vliegtuigrecycler GE Aviation Materials. De eerste jumbojet had dinsdag al naar de VS moeten vertrekken. Daarna zou er iedere maand een volgen, meldt de Duitse vliegtuigsite Aerotelegraph.

Maar de toestellen mogen niet weg. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Twente Airport alleen een vergunning voor het landen van Boeing 747's om ze ter plaatse te laten ontmantelen. De landingsbaan bechikt volgens de ILT niet over de infrastructuur om zeer zware vliegtuigen zoals de 747 te laten opstijgen. Om er zeker van te zijn dat de vliegtuigen op de grond blijven, heeft de inspectie het Twentse vliegveld een dwangsom opgelegd.

Parkeergarage

De inspectie zegt dat voor de eerste twee Lufthansa-vliegtuigen ook geen vergunning was aangevraagd - die is later in orde gemaakt omdat het alleen om papierwerk ging. En nog vóór de landing van de laatste vier jets is er gewaarschuwd dat van vertrek geen sprake zou kunnen zijn, zegt de ILT in Trouw. Er zijn eerst aanpassingen aan de baan nodig, of er zou een ontheffing moeten komen.

Twente Airport zit nu met de handen in het haar. "Alsof je een parkeergarage binnenrijdt en dan niet meer naar buiten mag", zei directeur Meiltje de Groot dinsdag tegen Tubantia. "Te absurd voor woorden." Dat de Boeings niet vanaf Twente Airport mogen opstijgen, komt door een tussentijdse vergunningswijziging, zei ze in het regionale dagblad. Vandaar de stap naar de voorzieningenrechter in de hoop dat de vliegtuigen alsnog op weg kunnen.

Jan Schuring, directeur van de regionale organisatie Technology Base, waar het vliegveld onder valt, houdt het erop dat het veiligheidscertificaat door beide partijen verschillend wordt geïnterpreteerd.

De 'vliegtuigsoap' houdt de gemoederen in Overijssel inmiddels flink bezig, meldt RTV Oost. De Enschedese Statenleden Arjan Hof (ChristenUnie) en Frederik Tattersall (FVD) hebben schriftelijk vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde