Netherlands

Vliegtuigsoap in Twente, afgedankte Boeing 747's mogen niet meer opstijgen

Een start- en landingsbaan waarop je met een Boeing 747 wel mag landen maar niet opstijgen. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar op Twente Airport is het werkelijkheid. Sinds enkele maanden staan er zes jumbojets van Lufthansa geparkeerd die niet meer weg kunnen. Vanmiddag dient er een kort geding bij de bestuursrechter in Zwolle, tenzij beide partijen er samen nog uitkomen.

Het leek een mooie deal voor het vliegveld dit voorjaar. Airport Twente, gespecialiseerd in het demonteren van oude vliegtuigen, kreeg van Lufthansa de vraag om zes 747's tijdelijk te stallen. De Duitse maatschappij moest door de coronacrisis de vloot fors inkrimpen. Onder het oog van enthousiast fotograferende vliegtuigspotters - zulke grote vliegtuigen landen er niet vaak - kwamen de luidruchtige jets in juni en juli neer op de landingsbaan. Twente Airport dacht goede zaken te doen terwijl de vliegtuigindustrie hard was getroffen.

Een verkeersleider zei eind juli dat ze te horen had gekregen dat het op Twente Airport eventjes drukker was dan op Schiphol:

Twente Airport verwachtte dat de 747's er lang zouden blijven staan, misschien meer dan een jaar, en hoopte ze ook te mogen ontmantelen. Maar Lufthansa, nog steeds de eigenaar, had andere plannen. De maatschappij verkocht zeker drie van de toestellen aan de Amerikaanse vliegtuigrecycler GE Aviation Materials. De eerste jumbojet had maandag al naar de VS moeten vertrekken, meldt de Duitse vliegtuigsite Aerotelegraph.

Maar de toestellen mogen niet weg. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Twente Airport alleen een vergunning voor het landen van Boeing 747's om ze ter plaatse te laten ontmantelen. De landingsbaan bechikt volgens de ILT niet over de infrastructuur om zeer zware vliegtuigen zoals de 747 te laten opstijgen. Om er zeker van te zijn dat de vliegtuigen op de grond blijven, heeft de inspectie het Twentse vliegveld een dwangsom opgelegd.

Parkeergarage

De inspectie zegt dat voor de eerste twee Lufthansa-vliegtuigen ook geen vergunning was aangevraagd - die is later in orde gemaakt omdat het alleen om papierwerk ging. En nog vóór de landing van de laatste vier jets is er gewaarschuwd dat van vertrek geen sprake zou kunnen zijn, zegt de ILT in Trouw. Er zijn eerst aanpassingen aan de baan nodig, of er zou een ontheffing moeten komen.

Twente Airport zit nu met de handen in het haar. "Alsof je een parkeergarage binnenrijdt en dan niet meer naar buiten mag", zei directeur Meiltje de Groot dinsdag tegen Tubantia. "Te absurd voor woorden." Dat de Boeings niet vanaf Twente Airport mogen opstijgen, komt door een tussentijdse vergunningswijziging, zei ze in het regionale dagblad. Vandaar de stap naar de voorzieningenrechter in de hoop dat de vliegtuigen alsnog op weg kunnen.

Jan Schuring, directeur van de regionale organisatie Technology Base, waar het vliegveld onder valt, houdt het erop dat het veiligheidscertificaat door beide partijen verschillend wordt geïnterpreteerd.

De 'vliegtuigsoap' houdt de gemoederen in Overijssel inmiddels flink bezig, meldt RTV Oost. De Enschedese Statenleden Arjan Hof (ChristenUnie) en Frederik Tattersall (FVD) hebben schriftelijk vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Football news:

Door de dood van Maradona werd de playoffwedstrijd van Boca juniors in de Copa Libertadores een week uitgesteld.Boca juniors en Internacional zouden het eerste deel van de 1/8 Copa Libertadores finale spelen op 26 November om 03:30 moskou Tijd. CONMEBOL besloot zowel deze als de return games met een week uit te stellen vanwege de dood van de voormalige Argentijnse voorwaartse Diego Maradona. De eerste wedstrijd vindt dus plaats op 3 December, de tweede op 10 December
Sterling hiel gaf een assist aan Foden in de Champions League-duel met Olympiakos
Jurgen Klopp: ik begrijp niet waarom je 2.000 mensen in het stadion kunt laten voor 60.000 toeschouwers en dezelfde 2.000 in de arena voor 9.000
De piek daalde na een knieoperatie. Hij hoopt in 4 maanden terug te keren
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Russische Olympisch Comité (ROC) betuigden hun medeleven met het overlijden van de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Maradona is vandaag overleden na een hartstilstand. Hij was 60 jaar oud. Vaarwel, grote voor altijd. Je had een rusteloze ziel, maar je verrukte de wereld met je unieke voetbalvaardigheden. Rust in vrede citeerde het Twitter account van het IOC Thomas Bach als gezegde
Nepomnyashchy herinnert zich hoe hij Maradona versloeg op het WK: vroeg hem om te slaan, schudde handen na de wedstrijd, en nu vergeleken met Yesenin
Maradona stierf aan een hartstilstand toen hij 60 was. In Argentinië, drie dagen van rouw, zal de Champions League wedstrijd beginnen met een minuut stilte