Netherlands

Vincent is behalve pluimveehouder nu ook sprinkhanenboer: 'De toekomst'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Geen kip, varken of rund op je bord, maar sprinkhaan. Volgens Vincent Jansen of Lorkeers is dit de toekomst. Hij heeft er zoveel vertrouwen in dat hij naast pluimveehouder nu ook sprinkhanenboer is geworden. "Sprinkhanen zijn duurzaam en maatschappelijk verantwoord."

Naast pluimveehouder mag Vincent zich sinds drie maanden ook sprinkhanenboer noemen. "Ik heb gekozen om sprinkhanen te kweken naar aanleiding van een oproepje voor kwekers in een vakblad. Ik dacht: dit ga ik doen, want ik heb een grote stal en ben op zoek naar nieuwe alternatieven."

Voor de Overijsselse sprinkhanenboer was het naast een logische ook een noodzakelijke keuze. "De markt verandert snel. De massaproductie verdwijnt uit Nederland. Er blijft niet veel over om te boeren", zegt Vincent tegen EditieNL

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sprinkhanendiner tegen verwoestende plaag in Afrika

Vincent denkt dat de sprinkhaan de kip kan overnemen als zijn voornaamste business. "Mijn gevoel zegt dat dit moet lukken. Door de vele regels wordt het steeds lastiger en kostbaarder om mijn beroep als pluimveehouder uit te voeren. Voor sprinkhanen valt dat mee. Ik denk dat deze sprinkhanen de toekomst worden."

Weinig voer

Op het gebied van duurzaamheid en klimaat is de sprinkhaan interessant. De insecten eten voornamelijk vers gras, dus er is geen apart voer voor nodig. Sprinkhanen eten überhaupt weinig. Voor een kilogram sprinkhanen is 1,1 kilogram voedsel nodig. Voor het verwerken van een kilogram rundvlees heb je bijna het tienvoudige nodig, namelijk 10 kilogram.

Ook op gebied van voedingswaarde zou de sprinkhaan verschil kunnen maken. In 100 gram gehakt zit 25 gram eiwit, terwijl dezelfde hoeveelheid sprinkhaan 69 gram eiwit bevat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zin in een snack van wormen en sprinkhanen? Dat kan in Amsterdam

"Sprinkhanen zijn duurzaam en maatschappelijk verantwoord", zegt Vincent. De dieren kosten wel flink wat werk. "Qua uren hoef je je niet te vervelen. Ik ben druk met voeren: dat moet elke drie uur."

Volwaardig inkomen

De sprinkhanenboer hoopt binnenkort op te schalen. "Ik heb nu 24 bakken met sprinkhanen, maar dit aantal hoop ik te verhogen. Later hoop ik er een volwaardig inkomen uit te halen."

Football news:

Messi is nog steeds aan de top. Met zulke spelers moeten we hopen dat ze niet de beste dag hebben
De cijfers van Robert Lewandowski, die niet alleen de locomotief
Wie wordt de topscorer in de Champions League? Lewandowski of Holand? Weet u wie de topscorer van de Champions League wordt?
La Liga President over het vertrek van Ronaldo en Neymar: het is beter om te vertrekken vanwege belastingen dan vanwege iets anders
Kane en Son gaven elkaar 29 assists in de Premier League. Alleen Lampard en Drogba (36) deden het vaker Tottenham Striker Harry Kane maakte een assist voor teamgenoot Son Heung-Min
Veron over Messi: spelen in Barca geeft hem ongemak
Mitryushkin op weg naar Fortuna: Duitsland is een land van goal Keepers. Ik kan hier veel leren, nieuwkomer van Fortuna Anton Mitryushkin deelde zijn emoties door zich bij een nieuwe club aan te sluiten. Ik ben blij en dankbaar om deel uit te maken van deze grote club en om de volgende stap in mijn ontwikkeling hier te kunnen zetten. Duitsland is een land van goal Keepers, dus ik weet zeker dat ik hier veel kan leren. Toen ik hier vorige week trainde, merkte ik de aangename sfeer in het team. Dus ik dacht niet twee keer na toen mij deze kans werd geboden, zei de Rus