Netherlands

Vier Rotterdamse bedrijven krijgen miljardensubsidie voor CO2-opslag

Klimaatverandering Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products krijgen zo’n 2 miljard euro subsidie om vanaf 2024 CO₂ te gaan afvangen en op te slaan in lege gasvelden in de Noordzee.

Twee raffinaderijen en twee waterstoffabrieken in de Rotterdamse haven krijgen een miljardensubsidie om CO₂ af te vangen en op te slaan onder de Noordzee. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken zondag aan NRC na berichtgeving van de NOS. Volgens de NOS gaat het om een bedrag van zo’n 2 miljard euro, maar dat kon EZK niet bevestigen. Er was 2,1 miljard euro subsidie aangevraagd.

Het zogeheten Porthos-project is een initiatief van de raffinaderijen van Shell en ExxonMobil en de nabijgelegen waterstoffabrieken van Air Liquide en Air Products. Ze willen vanaf 2024 CO₂ gaan afvangen en per pijpleiding gaan vervoeren naar lege gasvelden in de Noordzee. Het is het eerste grootschalige project voor CO₂-afvang en -opslag in Nederland.

Lees ook dit verhaal over de subsidieaanvraag: Olie-industrie Botlek wil 2,1 miljard euro voor CO2-opslag

Als de infrastructuur voor het project voltooid is, zal er naar verwachting 2,5 miljoen ton minder CO₂ uit de schoorstenen van de raffinaderijen en waterstoffabrieken komen. Dat is een vermindering van ruim een procent van de landelijke uitstoot van broeikasgassen.

De methode die de bedrijven gaan gebruiken staat bekend onder de Engelse term carbon capture and storage (CCS). Milieuorganisaties zien er weinig in, omdat bedrijven zo geen prikkel zouden krijgen hun CO₂-uitstoot te verminderen en de techniek daarmee „echte vergroening” in de weg staat. Een eerder project van Shell om CO₂ op te slaan onder de grond bij Barendrecht werd zo’n tien jaar geleden onder druk van de plaatselijke bevolking teruggedraaid door het kabinet.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten