Netherlands

Verdachten fraude met goede doelen opgepakt

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag een man (33) uit Hendrik Ido Ambacht en een man (42) uit Rotterdam aangehouden die worden verdacht van oplichting en belastingfraude. De FIOD kwam in actie na een aangifte wegens fraude met goededoelenstichtingen.

De verdachten zouden een constructie hebben opgezet waarbij verkopers langs de deuren gingen om kalenders te verkopen ten bate van zieke kinderen. Volgens een woordvoerder van de FIOD is het mogelijk dat de verkopers zich van geen kwaad bewust zijn. De twee zijn de beheerders van de stichtingen, die op hun beurt weer de verkopers inhuurden. De stichtingen in kwestie zouden geen gebruik hebben gemaakt van keurmerken die moeten aantonen dat een stichting bonafide is.

De FIOD vermoedt dat de kalenderverkoop jaarlijks zes ton opleverde. Een derde daarvan zou in de zakken van de verdachten zijn geëindigd. Over de omzet zou geen btw zijn betaald en er zou bewust zijn geknoeid met de loonadministratie. In de woningen van de twee en bij een bedrijf in Rotterdam en Rijswijk zijn tijdens huiszoekingen de administratie, een Mercedes, een Audi, contanten, horloges en sieraden in beslag genomen. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat de stichtingen hun praktijken voortzetten, wil de FIOD geen namen noemen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het Centraal Bureau Fondsen (CBF) deed aangifte bij het Openbaar Ministerie nadat meerdere mensen het CBF naar de desbetreffende stichtingen hadden gevraagd. Een zogeheten CBF-Keur of -Certificaat geeft aan of een goed doel als zodanig is erkend. In gemeenten waar een vergunning voor collecteren verplicht is, kunnen inwoners de gemeentewebsite raadplegen.

Football news:

Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen
Sarri over de nederlaag van Milaan: we hebben 60 minuten eersteklas voetbal gespeeld. Dan-turbiditeit
Pioli op de overwinning op Juve: Milan werd een team. We kunnen nog beter spelen
Pioli versloeg Juventus voor het eerst als coach
Vardy scoorde 10 goals voor Arsenal in de Premier League wedstrijden. Alleen Rooney heeft meer
Ronaldo scoort of geeft een assist in 17 opeenvolgende wedstrijden van de Serie A, waar hij 25 (21+4) punten scoorde