De politie heeft dinsdag een negentienjarige man opgepakt in Amsterdam, omdat hij verdacht wordt van rechts-extremistische misdrijven. Tijdens een doorzoeking in zijn ouderlijk huis werden al grote hoeveelheden "nazi-materiaal" aangetroffen, zo schrijft het Openbaar Ministerie vrijdag.

Ook een 19-jarige man in Zwijndrecht is opgepakt. Beiden worden verdacht van rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Toch gaat het volgens het Openbaar Ministerie (OM) om twee afzonderlijke, op zichzelf staande onderzoeken.

Wel zouden beiden deel uitmaken van rechts-extremistische groepen, die online onder meer aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme. Een van de groeperingen staat ook wel bekend als "The Base": een internationaal netwerk van rechts-extremisten, waarbij geweld met vuurwapens verheerlijkt wordt.

In kader van het onderzoek is bovendien het ouderlijk huis van de verdachten doorzocht. In de woningen is "nazi-materiaal" aangetroffen, waaronder een hakenkruisvlag, uniformen, posters, digitale gegevensdragers en verboden messen. Deze zijn door de politie in beslag genomen.

De mannen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld.