Netherlands

Vele tientallen woningen verwoest door bosbranden in Australië

Recordhitte voorspeld

7 minuten geleden Aangepast: 23 seconden geleden

Beeld © Saeed Khan / AFP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Bosbranden nabij de Australische miljoenenstad Sidney hebben dit weekeinde tientallen woningen verwoest. Meer dan 100 branden teisteren de regio.

De brandweer heeft 1.800 brandweermannen ingezet om het vuur meester te worden.

Maar zelfs dit grote aantal is onvoldoende. Slechts zo’n veertig van de branden zijn onder controle, vermeld het Australisch televisienetwerk Channel Nine.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Staat straks het hele land in brand? Australië vreest van wel

'Megabrand'

Een brand die woedt bij Gospers Mountain beslaat zo’n groot gebied dat lokale media het hebben over een 'megabrand'. Het is groter dan de stad Sidney zelf.

De brandweercommissaris van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, Shane Fitzsimmons, zei dat hij nog nooit zo’n grote brand heeft gezien.

Recordhitte

De situatie lijkt deze week nog erger te worden. Het Australische meteorologisch instituut Bureau of Meteorology (BOM) voorspeld temperaturen boven de veertig graden.

"Het is mogelijk dat we de hoogste temperatuur halen die ooit geregistreerd is", zei BOM meteoroloog Diana Eadie in een interview met Australian Broadcasting Corporation. Het huidige record van 50,7 graden werd in 1960 gemeten in het binnenland van Zuid-Australië.

Temperatuurvoorspellingen voor woensdag. Temperatuurvoorspellingen voor woensdag.

Grote schade

Sinds de branden vorige maand begonnen, zijn er al zes mensen omgekomen. Meer dan 2000 gebouwen zijn door de vlammen verslonden.

Volgens ecoloog Dailan Pugh, president van North East Forest Alliance, hebben 2000 koalas het leven gelaten in de branden, een derde van hun leefgebied aan de noordkust is verloren gegaan. De schade en het dodental zal over de volgende weken ongetwijfeld nog verder oplopen.

Koala Lewis heeft het toch niet gered

De koala Lewis werd gered uit de vlammen van de bosbranden in Australië. Hij had zware brandwonden maar aanvankelijk leek het erop dat hij zou herstellen. De opvang waar hij zat moest echter later toch bekend maken dat Lewis het niet had gered.

250 miljoen CO2

De branden hebben volgens NASA liefst 250 miljoen CO2 de atmosfeer ingestoten, bijna de helft van de jaarlijkse uitstoot van Australië.

Dr Pep Canadell, een wetenschapper bij Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), noemt de uitstoot 'zeer aanzienlijk'. Hij waarschuwt dat veel verbrande gebieden nooit volledig herstellen. "Ze nemen dus nooit meer zoveel koolstof op als voorheen."

Football news:

Regio Sergio: Sevilla is vastbesloten om de Europa League te winnen. We willen alles winnen wat we kunnen
Over de wedstrijd met Olympiacos: we hebben het goed gedaan. Ik heb de wedstrijd Sevilla-Roma gezien, nu zal ik het bekijken
In de 1/4 finale van de Europa League speelt Bayer Inter, Manchester United - met Kopenhagen, Wolverhampton tegen Sevilla, Shakhtar-Basel
Pep Guardiola: kinderen terug naar school krijgen is belangrijker dan toeschouwers in stadions
Raul Jimenez heeft dit seizoen 37 (27+10) punten gescoord in alle competities. Het beste resultaat in de Premier League naast De Bruyne
Sevilla won de Europa League of de UEFA Cup na de laatste 5 keer de 1/4 finale te hebben gehaald
Arsenal ontslaat 55 werknemers, hoewel ze de spelers hebben overgehaald om hun salaris te verlagen om niemand te ontslaan. Het team was teleurgesteld