Netherlands

Van Dissel: coronacijfers nog steeds vertekend door ICT-probleem

De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er door de genoemde storing veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag.

Lees ook: Rutte en De Jonge moeten in Tweede Kamer coronabeleid verdedigen

Afvlakking zichtbaar

Van Dissel zegt wel dat in de dagelijkse aantallen besmettingen een afvlakking zichtbaar is. “Daar zijn we van overtuigd.” Maar een zekere daling is er nog niet, en die is wel nodig om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten. “De getallen zouden erbij kunnen passen, maar de komende dagen zijn wel kritisch.”

De relatief lichte maatregelen die het kabinet eind september nam om het virus af te remmen hebben volgens Van Dissel wel degelijk effect gehad. Maar het pakket bleek onvoldoende om het zogenoemde reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld aansteekt, onder de 1 te krijgen.

Lees ook: ‘Iemand met corona mag niet meer aandacht krijgen dan iemand met kanker’

Werkt de gedeeltelijke lockdown?

Of de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden van kracht werd daar wel in slaagt, zou nu zo ongeveer duidelijk moeten worden. Maar de cijfers bieden volgens Van Dissel dus nog geen eenduidig beeld. “Is het stabiel, neemt het nog toe, of is het aan het afnemen? Met dat dilemma zitten we.”

Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdag dat het reproductiegetal door de gedeeltelijke lockdown inmiddels is gedaald naar 0,88. Maar volgens Van Dissel is dat slechts een ruwe schatting. Het RIVM gaat uit van een bandbreedte tussen de 0,75 en 0,99. Het daadwerkelijke getal kan ook aan de bovenkant zitten, benadrukt hij.

Lees ook: Jongeren zien coronavirus als ideaal excuus om afspraken af te zeggen

Te vroeg voor verdere aanscherping

Het kabinet vindt het nog te vroeg voor een verdere aanscherping en wacht de ontwikkelingen van de komende dagen af. Van Dissel benadrukt dat een verzwaring nu, geen invloed heeft op de hoogte van de piek in de ziekenhuizen. Wel kan harder ingrijpen leiden tot een snellere daling van de besmettingen en daarmee de druk op de zorg.

ANP

Football news:

Mourinho voor de wedstrijd met Chelsea: Tottenham zijn niet bang voor iemand
Guardiola op het schema: spelers verliezen de vreugde van voetbal. Dit is een probleem. Manchester City manager Pep Guardiola heeft gesproken over de moeilijkheden waar het team mee te maken heeft in een strak schema. Het probleem is dat voetbalspelers de vreugde van voetbal verliezen. Het was leuk om één of twee wedstrijden per week te spelen met de menigte op de tribunes. Drie dagen gaan voorbij en je bent terug op het veld. We gaan naar Porto voor een overwinning en dan bereiden we ons voor op Fulham. Het gaat niet om rotatie. Spelers die geen fouten maken - zoals John stones in de verdediging - verdienen het om vaker op het veld te zijn. Natuurlijk. Gabriel Jezus moet scoren. Sterling moet scoren als hij komt. Ze moeten meer goals scoren. Daarom zijn ze hier. De kwaliteit van de prestaties hangt af van de spelers zelf zei Guardiola
Solskjaer over Manchester United: We zijn niet begonnen met de Premier League zoals de anderen, vanwege de Europese Cup en het voorseizoen, die we niet hadden
Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal