De reisadviezen voor Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska) Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche Eilanden van Griekenland worden donderdag versoepeld. Dit betekent dat vakanties niet langer worden afgeraden. Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië weer helemaal groen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor Cyprus, Kroatië, Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche Eilanden geldt nu kleurcode geel. Vakantiereizen worden dus niet langer afgeraden, maar er zijn in die gebieden nog wel veiligheidsrisico's.

Reizigers hoeven bij terugkomst in Nederland in ieder geval geen negatieve test meer te laten zien en niet in quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de betreffende landen kunnen nog wel inreisbeperkingen gelden. Ook waarschuwt het ministerie dat de situatie in een land snel kan veranderen. Zo zijn de Zuid-Egeïsche Eilanden (waar onder andere Kos en Rhodos deel van uitmaken) eind vorige maand van geel naar oranje gegaan. "Inmiddels is de situatie op de Zuid-Egeïsche Eilanden verbeterd, waardoor vakantiereizen weer mogelijk zijn", aldus het ministerie.