Netherlands

Vaccinatiebeleid onderzocht: gemiste kansen, valse start en het recht van de sterkste

Lees hier de verantwoording van ons onderzoek en de uitgebreide reacties van het ministerie, het RIVM en de LHV. We maakten een ook uitgebreide reconstructie van de voorbereiding en uitvoering van de vaccinatiecampagne in verpleeghuizen en instellingen. Dat artikel kun je hier lezen.

Tips?

Heb je tips naar aanleiding van dit onderzoek? Mail dan naar [email protected] en/of naar [email protected]

Waarom kwam de vaccinatiecampagne zo traag op gang? Hoe kan het dat de beste vaccins niet bij de kwetsbaarste mensen terechtkwamen? Het korte antwoord: een onnodig ingewikkelde vaccinatieaanpak en een flinke lobby.

Uit onze reconstructie blijkt dat kwetsbaren en ouderen in instellingen minder snel zijn gevaccineerd dan had gekund. De lobby van de huisartsen om voorrang te krijgen, maakte dat er nog minder vaccins beschikbaar werden. Met alle gevolgen van dien. Drie maanden na de start hebben ouderen en kwetsbaren nog steeds niet allemaal die twee levensreddende prikken gehad. Terwijl juist deze groepen prioriteit hadden moeten krijgen, volgens kabinetsbeleid en de Gezondheidsraad.

Wij kregen interne stukken in handen en voerden gesprekken met een groot aantal directbetrokkenen, onder wie de nabestaanden van ouderen die tevergeefs wachtten op een vaccin.

Wat ging er mis? We hadden een valse start, er zijn kansen gemist en het recht van de sterkste bleek een heel grote rol te spelen. Bekijk hier onze reconstructie:

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude