Iedereen die met Transavia naar Marokko is gevlogen, heeft ondanks het vliegverbod een mogelijkheid om deze week terug te vliegen naar Nederland. Er zijn nog voldoende plekken op de zeven laatste repatriëringsvluchten tot en met vrijdag, laat een woordvoerder maandag weten.

Het is daarmee niet gezegd dat geen enkele Nederlander vast komt te zitten in Marokko, laat de woordvoerder weten. "Wij hebben alleen zicht op onze passagiers. Maar mensen die echt terug willen komen, kunnen dat."

De vliegmaatschappij kreeg van de Marokkaanse overheid toestemming voor in totaal tien vluchten naar Nederland tijdens het vliegverbod. Met name op de vlucht van komende donderdag van Marrakesh naar Amsterdam zou nog veel plek zijn. Ook de drie repatriëringsvluchten die Transavia sinds vrijdag uitvoerde, zaten niet helemaal vol.

"Wij zien ook dat mensen zelf hun weg al vinden", aldus Transavia. Zo zijn vluchten vanuit Marokko naar België en Frankrijk nog wel toegestaan. Mensen die met Transavia zouden vliegen, zouden in de tussentijd zo'n alternatieve route geregeld kunnen hebben. Mede daardoor zitten de vluchten soms niet helemaal vol. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, belt en mailt Transavia zijn passagiers om te checken of zij nog van plan zijn de vlucht te nemen.

Marokko verbood met ingang van donderdag alle vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Marokkaanse autoriteiten zijn bang dat het oplopende aantal coronabesmettingen in die landen overslaat naar het Noord-Afrikaanse land.

De voorlopig laatste vlucht tussen de landen is vrijdag, van Marrakesh naar Amsterdam. Transavia heeft vooralsnog geen plannen om ook na die tijd te blijven repatriëren.