Netherlands

Topman Pier Eringa stapt op bij Connexxion

Topman Pier Eringa stapt met onmiddellijke ingang op bij ov-bedrijf Connexxion, onderdeel van het Franse Transdev. Daar was de oud-ProRail-baas in september 2019 begonnen. Eringa groeide op in Burgwerd.

„Ik vind dat het kabinet het openbaar vervoer beter door de coronadip moet helpen. Tijdelijk wat afschalen en daarna weer op volle kracht reizigers in het ov zien te krijgen in plaats van in de auto. Daar moeten de bewindslieden nu samen ballen tonen, maar dat blijft helaas uit”, zegt Eringa.

Door het ov nu maar een tijdje te compenseren blijven echte belangrijke keuzes volgens hem uit. „Dat vooral is de reden van mijn vertrek. Ik was bij Transdev gekomen om het bedrijf te laten groeien, concessies te winnen, de organisatie te verbeteren en goede financiële cijfers te produceren. In plaats van aanvallen, word ik door de crisis in de verdediging gedwongen. Dat is een ander speelveld, waarvoor ik niet was aangesteld.”

Wat de als eigenzinnig bekend staande Eringa gaat doen weet hij nog niet. „Er komt vast wel weer wat moois op mij pad.” Zijn taken worden bij Connexxion voorlopig waargenomen door de directie.

Ondernemen

Eringa maakte in september 2019 de overstap van ProRail naar Transdev Nederland om te groeien en marktaandeel te winnen. Die toekomst is echter onzeker en Eringa is volgens een ingewijde geen type die met zijn armen over elkaar gaat stilzitten. „Eringa vindt dat het in Den Haag ontbreekt aan genoeg ambitie in het ov. Concessies zijn vastgeroest. Regiospelers komen geen steek verder. Daarin voelt hij zich niet thuis. Hij wil ondernemen.”

Bij zijn aantreden als ceo van Transdev was Eringa nog enthousiast. Hij was vastbesloten om vooruit te komen met duurzame mobiliteit op maat. Daar heeft corona een streep doorgezet. Hij vertrok bij spoorbeheerder ProRail vanwege de omvorming naar een zelfstandig bestuursorgaan, dichterbij het ministerie van Infrastructuur en de politiek. Daar had Eringa geen zin in.

Football news:

Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven