Tienduizenden Fransen in meerdere steden zijn ook deze zaterdag weer de straat op gegaan om te protesteren tegen coronamaatregelen zoals de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel.

De autoriteiten verwachten bij de demonstraties in talrijke steden ongeveer 150.000 deelnemers. Vorige week betoogden ruim 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Alleen al in de hoofdstad Parijs zijn meerdere grote protesten. Een van de marsen leidt naar het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer drieduizend politieagenten zijn ingezet. Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers, grepen eenheden in met traangas.

Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief bent getest of genezen. Het bewijs wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. De regering wil daarmee het vaccineren stimuleren.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.