Netherlands

Techbedrijven vechten samen tegen 'oneerlijk' Apple

Geen commissie en eerlijk spel

12 minuten geleden Aangepast: 10 minuten geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Spotify, Tinder en Fortnite-maker Epic knokken samen tegen Apple. Ze willen af van de 15 tot 30 procent commissie die ze moeten afstaan bij iedere verkoop via de App Store . Daarnaast moet Apple stoppen met het voortrekken van eigen diensten, vinden de samenwerkende techbedrijven.

Dat zijn een aantal van de eisen die de techbedrijven op het bureau van Apple-ceo Tim Cook leggen. Naast deze bekende namen hebben ook een aantal uitgevers en kleinere ontwikkelaars zich aangesloten en verenigd in de Coalition for App Fairness, een non-profit organisatie gevstigd in Washington.

'Gooi het beleid om' 

Ze roepen Apple op om het beleid om te gooien. De app- en gamedevelopers willen dat iedereen in de app-industrie dezelfde kansen krijgt en dat keuzevrijheid van consumenten beschermd wordt. "Zodat er een gelijk speelveld ontstaat voor iedereen", zegt het hoofd juridische zaken van Spotify.

Samen denken de leden van de coalitie meet kans te maken om Apple te dwingen andere voorwaarden te gebruiken in de App Store.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Apple en Google halen Fortnite uit appwinkel

Strenge regels

Apple ligt al lange tijd in de clinch met ontwikkelaars over de App Store-regels. De maker van Fortnite, Epic Games, en Apple hebben de heftigste ruzie.

Epic probeerde onder de 30 procent commissie uit te komen die ontwikkelaars moeten afstaan als er betaald wordt met het verplichte betaalsysteem van Apple.

Apple gooide Fortnite uit de App Store en de twee spanden rechtszaken tegen elkaar aan. Apple omdat het bedrijf vindt dat ze  inkomsten mislopen en Epic omdat ze willen dat er een einde komt aan de verplichtingen die Apple oplegt.

Het is niet voor het eerst dat er bedrijven klagen. Want Spotify en e-readerbedrijf Kobo klaagden ook al bij de Europese Commissie ook al over de verplichte afdracht en dat Apple zijn eigen diensten voortrekt.

De Europese Commissie stelde deze zomer formeel een onderzoek in.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Apple onderzocht voor machtsmisbruik in EU

Wat dan wel?

De platforms en app-winkels kunnen misbruikt worden door de eigenaren van de platforms, vinden de samenwerkende ontwikkelaars.

Ze hebben daarom een lijst met gedragsregels opgesteld. In de hoop dat Apple, maar ook andere eigenaren van app-winkels zoals Google, Microsoft en Epic, die regels gaan hanteren.

Ze willen bijvoorbeeld dat geen enkele developer gedwongen wordt om een bepaald betaalsysteem te gebruiken als zij hun apps aanbieden via een appwinkel. De data die developers aanleveren mogen niet misbruikt worden om de concurrentie met die developer aan te gaan en iedere ontwikkelaar moet toegang hebben tot dezelfde systemen die de eigenaar beschikbaar stelt aan zijn eigen ontwikkelaars.

Bijna alle regels zijn wel terug te voeren tot conflicten tussen ontwikkelaars en de platforms waar zij op actief zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Bedrijven achter Tinder en Fortnite kritisch over App Store Apple

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi