Netherlands

Student Bob koopt kunstwerk van bekende Franse schilder op Marktplaats

Bijzondere ontdekking

20 minuten geleden Aangepast: 9 minuten geleden

Bob met het schilderij van de Franse kubist André Lhote. Beeld © Han Boersma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Je snuffelt wat op Marktplaats en stuit plotseling op een werk van een beroemde schilder: het overkwam de 22-jarige kunststudent Bob uit Haarlem. Het gaat om een werk van de Franse kubist André Lhote. "Het moet enkele tienduizenden euro's waard zijn", zegt Bob.

Het schilderij stond al twee weken op Marktplaats toen Bob het voorbij zag komen. Het was al een tijdje in het bezit van een familie in Bloemendaal, die er een paar honderd euro voor vroeg. "Het kan best zijn dat je iets moois koopt, maar wij hebben er geen verstand van", zeiden ze. 

Eerst dacht Bob nog dat het een vervalsing was, maar niets bleek minder waar. Hij kocht het en nog diezelfde maand zat hij in de trein naar Parijs, met het schilderij in een 'mooi koffertje' onder z'n arm.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eric (57) denkt kostbaar schilderij gevonden te hebben in kringloopwinkel

In Parijs ontmoette hij directrice Dominique Bermann Martin van de Association André Lhote, een vereniging die de werken van de schilder André Lhote verzamelt. Bermann Martin is wereldwijd de enige die de werken van Lhote op echtheid mag beoordelen.

Tienduizenden euro's

Ze is nu bezig met het oeuvrewerk van Lhote. "Je betaalt een bedrag voor deze beoordeling en krijgt dan een certificaat van echtheid", legt Bob uit.

Dat certificaat komt er, want Bermann Martin had haar oordeel vrij snel klaar: het schilderij is echt. Ze vroeg Bob om goede foto's te maken, want die had ze nodig voor de oeuvrecatalogus.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peperduur Frans Hals-schilderij gestolen: 'Topcriminelen azen erop'

Het werk moet enkele tienduizenden euro's waard zijn, zegt Bob. "Maar ik ga er geen bedrag op vastpinnen."

Bob had dus een écht kunstwerk ontdekt op marktplaats van André Lhote. Een schilder die minder bekend is in Nederland, maar in Frankrijk zeer bekend is. "Van het kubisme zijn Picasso en Lausanne de bekendste schilders", zegt hij.

Oproep

Ben jij of ken jij de familie uit Bloemendaal die het schilderij van André Lhote heeft verkocht? Mail dan [email protected]

Het schilderij dat Bob heeft gekocht op Marktplaats. Het schilderij dat Bob heeft gekocht op Marktplaats.

Toeval was het niet dat Bob stuitte op het kunstwerk. Via de zoekopdracht 'kubisme' ging hij gericht op zoek naar voorwerpen van zijn favoriete kunststroming. Zo ontdekte hij ook de Franse kubist en herkende hij het schilderij.

Met paplepel ingegoten

De liefde voor kunst werd met de paplepel ingegoten door zijn opa en moeder. Hij zet de traditie door, want start dit jaar met de master kunst, markt en connaisseurschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Zijn medestudenten heeft hij nog niet over de ontdekking verteld. "Ik ben niet iemand die te koop loopt met verhalen. Donderdag hebben we college, dan zullen ze het al wel gehoord hebben."

Geen contact

Contact met de familie uit Bloemendaal heeft hij niet meer gehad. "Tsja, voor hen is het minder leuk. Alleen zij hadden ook kunnen besluiten om naar Parijs te gaan en het werk te laten beoordelen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schilderij in tweedehandswinkel blijkt echte Dalí: 'Dit is bijzonder'

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis