Netherlands

Strijdende partijen in Jemen akkoord over grote gevangenenruil

Oorlog Jemen De door Saoedi-Arabië gesteunde regering van Jemen en de Houthi-rebellen ruilen 1.081 gevangenen uit. Een belangrijke stap in het moeizame vredesproces, aldus VN-gezant Martin Griffiths.

De Jemenitische regering en de Houthi-rebellen hebben na een week onderhandelen overeenstemming bereikt over het onderling uitruilen van 1.081 gevangenen. Het akkoord werd zondag bereikt onder toeziend oog van de Britse VN-afgezant Martin Griffiths in het Zwitserse Glion, meldt persbureau Reuters. De uitruil is volgens hem een belangrijke stap in het moeizame proces naar een nationaal staakt-het-vuren en een politieke oplossing om de oorlog te beëindigen.

Lees ook: Separatisme in Jemen is terug en leidt tot een oorlog in een oorlog

De regering in Jemen strijdt, gesteund door een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, al ruim vijf jaar tegen een groep door Iran gesteunde Houthi-rebellen. De strijdende partijen tekenden eind 2018 een deal om zo’n 15.000 gedetineerden uit te ruilen, maar die afspraak is nooit volledig nagekomen. Nu heeft de regering toegezegd om binnen twee weken 681 Houthi-strijders te laten gaan, terwijl de Houthi-rebellen op hun beurt 400 gevangenen vrijlaten, onder wie vijftien Saudi’s. Het Internationale Rode Kruis ziet toe op het naleven van het akkoord.

Het conflict in Jemen ontbrandde eind 2014 toen Houthi-rebellen de internationaal erkende regering afzette in de hoofdstad Sanaa. In maart 2015 kwam de eerder genoemde en door het Westen erkende coalitie tussenbeide, maar nog altijd verkeert het land in een militaire impasse met de Houthi’s die Sanaa en de meeste grote stedelijke centra vasthouden. Ondertussen is een humanitaire crisis uitgebroken waarbij ondertussen al ruim 100.000 mensen zijn overleden, onder wie tienduizenden kinderen vanwege de honger.

Football news:

Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby