Netherlands

Statenleden FVD eisen intrekken referendum over partijleider Baudet

Forum voor Democratie Een nieuwe wending in de ruzie binnen de partijtop van FVD. Een aantal prominente lokale politici vindt het voorgenomen referendum onrechtmatig. Ze stellen een ultimatum aan het bestuur.

Een groep vooraanstaande provinciale politici van Forum voor Democratie eist dat het bestuur van de partij het voorgenomen referendum over de positie van oprichter Thierry Baudet afblaast. In meerdere brieven aan het partijbestuur schrijven ze dat dit voornemen onwettig is, want niet overeenkomstig de statuten van de partij.

„Indien u doorzet met het voornemen om een onzorgvuldig plebisciet te laten plaatsvinden, handelt u onrechtmatig jegens de vereniging en jegens de leden”, schrijven drie leden van de Provinciale Staten in Overijssel. In een eerste reactie zegt bestuurslid Lennart Van der Linden: „Wij denken dat het wel kan, maar we gaan het bestuderen.”

Maandagavond kondigde het bestuur een nieuw compromis aan in het slepende conflict met Baudet. Het schreef op korte termijn een „bindend referendum” uit onder de leden over de vraag of Baudet partijleider mag blijven. Vorige week zou hij nog worden geroyeerd worden als partijlid, nadat hij zijn positie als bestuursvoorzitter en lijsttrekker al had ingeleverd. Het aangekondigde referendum is volgens het bestuur de enige juiste manier om de leden van FVD te laten beslissen over de toekomst van de partij.

Enkele prominente provinciale volksvertegenwoordigers, die eerder al aandrongen op het volledige vertrek van Baudet uit de partij, vinden dit juridisch niet de juiste weg. „Zowel de functie ‘partijleider’ als ‘bindend referendum’ bestaan niet volgens de FVD-partijreglementen”, staat in de brief die ‘Overijssel’ deze woensdag naar het bestuur heeft geschreven. De korte termijn waarop het referendum zou worden georganiseerd voldoet daarbij volgens hen niet aan de vereiste zorgvuldigheid.

Volgens initiator Johan Almekinders, fractievoorzitter van FVD Overijssel, hebben ook de Statenleden uit Utrecht een dergelijke brief aan het bestuur geschreven. Kandidaat-kamerlid Jan Cees Vogelaar zegt de brief te steunen. Hij heeft de tekst ervan via WhatsApp aan bestuurslid Van der Linden doorgestuurd.

De meeste brievenschrijvers hadden vorige week uit onvrede over het niet doorzetten van het royement van Baudet hun vertrek uit de partij aangekondigd. Almekinders had die stap nog niet feitelijk gezet. „Dat komt nu goed uit, want nu kan ik als lid nog een klacht indienen.”

De briefschrijvers eisen dat het bestuur voor middernacht het referendum intrekt en dat publiek maakt. Bij het negeren van dat ultimatum zullen de briefschrijvers de bestuursleden aansprakelijk willen houden „voor alle schade die de vereniging en de leden geleden [hebben] en zullen komen te lijden als gevolg van uw handelwijze”. Ze sluiten een strafrechtelijke aangifte niet uit.

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup