Netherlands

SIDN fonds trekt beurs voor meer inzicht in desinformatie: 50.000 euro per project

EPA

Het SIDN fonds roept partijen op voorstellen in te dienen voor tools en instrumenten waarmee desinformatie valt te bestrijden. Per project staat 50.000 euro subsidie ter beschikking. De resultaten en gereedschappen komen daarna voor iedereen beschikbaar. Ingediende projecten moeten bredere maatschappelijke betekenis en impact hebben.

Het fonds, in 2014 opgericht door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (de organisatie waar .nl-domeinen worden vastgelegd, red.) investeert regelmatig in dit soort projecten. Desinformatie is een groeiend probleem, stelt het fonds, met een verwijzing naar de recente Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum.

“De vertrouwde instellingen en informatiepoortwachters uit het verleden zijn onvoldoende in staat om schadelijke of misleidende informatie te identificeren, effectief te checken of te duiden. De journalistiek is niet langer de belangrijkste producent en arbiter van feiten, omdat de productie en verspreiding van informatie nu in handen is van iedereen met een internetverbinding”, aldus het fonds in hun oproep.

In Nederland is de problematiek vooralsnog beperkt, maar het SIDN fonds stelt dat ook hier de voedingsbodem en een technologisch ecosysteem voor de verspreiding van desinformatie aanwezig is.

Projecten die binnen deze call meedingen zouden antwoord moeten geven op vragen als de werking van algoritmes bij het verspreiden van desinformatie, wie zit er achter desinformatie en wat zijn hun drijfveren.

Welk gereedschap is er - of zou er moeten komen - om internetgebruikers en journalisten meer grip geven op het fenomeen desinformatie? “We zijn op zoek naar nieuwe tools, maar steunen ook het breder toegankelijk maken van beschikbare, bestaande tools”, aldus het fonds.

Uiterlijk 3 mei aanstaande moeten alle aanvragen binnen zijn. Per project, dat binnen een jaar afgerond moet zijn, is 50.000 euro beschikbaar. Voorwaarden en andere informatie is te vinden op de site van SIDN fonds.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude