Netherlands

Schade sportsector door corona sinds juli verdubbeld naar miljard euro

Volgens de onderzoekers zag het er in de zomer nog goed uit voor de sportsector. "Accommodaties konden open, er werden weer trainingen, wedstrijden, lessen en toernooien georganiseerd en de horeca en kantines waren weer in bedrijf."

Inmiddels zien nog meer organisaties dan in de eerste golf de toekomst somber in. Ze zijn niet meer alleen bezorgd over directe geldnood, maar ook over de langetermijngevolgen. "Want gaat het wel lukken om de verloren leden en klanten terug te halen, welke inspanningen gaat dat vragen van de verzwakte organisatie, en met welke kosten zal dat gepaard gaan?"

De sportsector lijdt dit jaar naar schatting een miljard euro schade door het coronavirus. Dat komt naar voren uit de tweede Monitor Sport en Corona van het Mulier Instituut, met steun van het ministerie van VWS. In juli was de geschatte schade nog ongeveer een half miljard euro. Volgens de onderzoekers worden vooral in de breedtesport organisaties bedreigd in hun voortbestaan.

Bonden, verenigingen, gemeenten en ondernemers in de breedtesport (recreatieve, niet prestatiegerichte sport) lopen dit jaar 1,5 miljard euro aan omzet mis. Dit hebben ze deels kunnen compenseren met kostenbesparingen (350 miljoen) en steunmaatregelen (450 miljoen), waardoor de totale schade in deze sector uitkomt op ruim 700 miljoen euro.

De terugloop van contributies lijkt tot nu toe mee te vallen, doordat de meeste leden hun lidmaatschap hebben laten doorlopen en geen geld hebben teruggevraagd.

Eigen accommodaties

De schade is het grootst bij organisaties die hun inkomsten vooral halen uit de kantine, losse kaartverkoop of de verhuur van bijvoorbeeld een squashbaan. Ook zijn verenigingen en bedrijven met een eigen accommodatie en vast personeel harder getroffen, omdat die hun uitgaven moeilijker kunnen terugschroeven.

De organisaties vangen de verliezen op door hun spaartegoeden aan te spreken. "Dit leidt tot aantasting van het investerings- en weerstandsvermogen van sportorganisaties en bedreigt het voortbestaan van deze organisaties", schrijven de onderzoekers.

Topsport

Het betaald voetbal loopt dit jaar naar verwachting 140 miljoen euro aan omzet mis. In de topsport is dit 25 miljoen en bij de sportevenementen 465 miljoen. Gezamenlijk bespaarden ze 350 miljoen euro, waardoor een verlies van 280 miljoen euro overblijft.

Volgens het Mulier Instituut blijft de onzekerheid voor het betaald voetbal en de overige topsport erg groot, omdat ze afhankelijk zijn van de regels of adviezen voor (internationaal) reizen, de inkomsten door publiek op de tribunes en de bijdragen van sponsoren.

De klap komt tot nu toe het hardst aan in de sportevenementenbranche, waar bijvoorbeeld marathons, wielerwedstrijden en schaatstoernooien onder vallen. "Hoewel er nog niet echt een sterke groei van faillissementen voor de gehele sportsector valt waar te nemen, is aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 wel een groei te zien in het aantal faillissementen bij organisatoren van (sport)evenementen."

Football news:

Liverpool en PSG boden contracten aan Alaba, maar de speler koos Real Madrid. Hij droomde ervan om te spelen voor Madrid
Ik geloof in Zlatan. Ibrahimovic vroeg naar Milan ' s kansen om de Scudetto
De toekomst van de spelers van Manchester City Sergio Aguero en Fernandinho blijft onzeker. Volgens de journalist van de Athletic Sam Lee heeft de club geen enkel aanbod gedaan om de contracten van de spelers te verlengen, waarbij de voorwaarden van de bestaande overeenkomsten die eind juni 2021 aflopen, vervallen. Dit seizoen speelde de 32-jarige Aguero 5 wedstrijden in de Premier League voor City, omdat hij herstelde van blessure voor een lange tijd, en de 35-jarige Fernandinho verscheen op het veld in 9 wedstrijden
Frank Lampard: Chelsea heeft geen Hazard, die goed was voor 50% van de doelen en assists, en Diego Costa met 30 goals voor het seizoen
Laat tien Mangalica zien en we winnen de Champions League. De Milan nieuwkomer was een nachtmerrie voor Messi, ruziede met Pep en was een favoriet van Allegri
Real Madrid kan na het vertrek van Jovic Aguero, Giroud of Milik tekenen.Real Madrid kan een centrale spits tekenen na het vertrek van Luka Jovic naar Eintracht. De lijst van potentiële kandidaten omvat Manchester City forward Sergio Aguero, Chelsea striker Olivier Giroud, Napoli player Arkadiusz Milik, en Real Madrid graduate Raul de Tomas, die speelt voor Espanyol, schrijft As. In het bezit van de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Zidane zijn nu slechts twee spits-Karim Benzema en Mariano Diaz
Chelsea besteedde het meeste aan transfers in 2020 in Europa. Manchester United-2nd, Man City-3rd FIFA heeft een rapport gepubliceerd over de transfer activiteit van clubs in 2020. In Europa heeft Chelsea het meeste uitgegeven. Op de tweede plaats - Manchester United, de derde is de Manchester City