Netherlands

Schaapskuddes mogen door in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden wil de komende vier jaar verder met de bestaande twee schaapskudde-organisaties, die het gemeentelijk gras ecologisch kort houden.

Herder Sam Westra heeft met zijn schaapskudde een functie als ‘cultureel erfgoed’, zo blijkt uit het nieuwe contract, dat dit voorjaar is ingegaan. Zijn organisatie Groene Oase mag blijven weiden in het Groene Stergebied.

Aanbesteding

De gemeente benadrukt dat er ,,bijzondere zorg’’ nodig is voor deze kudde. De kudde van Diederik Sleurink (Wylde Weide) blijft in andere delen van de gemeente actief bij het ,,ecologisch beheer.’’

De gemeente werkt met vierjaarlijkse aanbestedingen voor de herders. Jaarlijks trekt ze bijna 82.000 euro uit voor dit weidebeheer. De herders werken met jaarcontracten, die de gemeente drie keer achtereen kan verlengen tot 2025.

Publieke verontwaardiging

Bij de vorige aanbesteding in 2017 ontstond publieke verontwaardiging. Herder Westra, die al jaren actief was met zijn kudde, viel buiten de boot: het contract ging naar ‘nieuwkomer’ Wylde Weide. Dit leidde tot veel protest bij de bevolking, aangezien Groene Oase en Westra al jaren actief waren in de stad.

Burgemeester en wethouders bedachten uiteindelijk een bijzondere constructie, waarmee Westra toch kon doorgaan. Dit gebeurde in goed overleg met Wylde Weide, die een ander gebied beheerde.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten