Netherlands

Russische arts vermist die Navalny behandelde na vergiftiging

Kremlin De Russische arts Aleksandr Moerachovski behandelde Navalny afgelopen zomer en stelde dat hij niet was vergiftigd. De arts is sinds vrijdag vermist, aldus de Russische politie.

De Russische arts die Kremlincriticus Aleksej Navalny afgelopen zomer behandelde na zijn vergiftiging, is sinds vrijdag vermist. Dat heeft de Russische politie bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Van arts Aleksandr Moerachovski werd niets meer vernomen nadat hij vertrok van een jachtbasis in Omsk, de Siberische stad waar Navalny in augustus kortstondig werd behandeld. Hulpdiensten zouden een zoekactie gestart naar de arts met onder meer met drones, een helikopter en vrijwilligers.

Moerachovski was de hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk waar Navalny afgelopen zomer terechtkwam nadat de criticus onwel was geworden in een vliegtuig. Moerachovski en de andere behandelend artsen stelden dat Navalny niet was vergiftigd, maar leed aan een zeldzame stofwisselingsstoornis en daarom ziek was geworden.

Artsen in Berlijn, waar Navalny uiteindelijk behandeling kreeg en aansterkte, stelden echter vast dat de criticus met het zenuwgas novitsjok was vergiftigd. Van de aanslag zelf bestaan zeer sterke aanwijzingen dat deze met goedkeuring van het Kremlin werd uitgevoerd door de Russische inlichtingendienst FSB. Moerachovski werd na de behandeling van Navalny gepromoveerd tot regionale gezondheidsminister.

De oppositieleider zelf bevindt zich momenteel in een Russisch strafkamp, waar hij een straf van 2,5 jaar uitzit voor het schenden van een meldplicht na een eerdere straf. Die meldplicht schond Navalny omdat hij in Duitsland herstelde van de aanslag. In het kamp ging de gezondheid van de oppositieleider sterk achteruit. Zijn team stelde dat Navalny gemarteld werd en hem medische zorg werd onthouden. Na een hongerstaking zou de criticus uiteindelijk artsen hebben mogen zien.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten