Rusland gaat zeker tien Amerikaanse en drie Poolse diplomaten het land uitwijzen. Ook kijkt het land nog naar meer tegenmaatregelen voor de sancties die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Met die boodschap kwam de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov vrijdag.

Daarnaast zullen zeker acht Amerikaanse regeringsmedewerkers op een sanctielijst worden gezet en wordt er gekeken naar "pijnlijke maatregelen" tegen Amerikaanse bedrijven in Rusland, aldus Lavrov. Verder kijkt Moskou naar het beëindigen van Russische activiteiten door Amerikaanse fondsen en niet-gouvernementele organisaties die zich met Ruslands interne zaken zouden bemoeien.

Donderdag maakte de VS bekend tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uit te wijzen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties af te kondigen.

Ook mogen Amerikaanse banken straks niet meer in Russische staatsschulden handelen. Die maatregelen zijn onder meer genomen wegens Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

Na de Verenigde Staten kondigde Polen donderdag aan drie Russische diplomaten uit te wijzen.