De Poolse politie heeft zaterdag zo'n 120 mensen aangehouden bij demonstraties tegen de aangescherpte abortuswet. Voor de derde dag op rij gingen mensen massaal de straat op om te protesteren tegen nieuwe beperkingen in de wet waardoor abortus vrijwel onmogelijk is geworden in het overwegend rooms-katholieke land.

Naast de hoofdstad Warschau werd ook in andere steden weer gedemonstreerd. Daarbij zijn er ook demonstraties in het land tegen de coronamaatregelen van de regering.

De politie gebruikte knuppels en traangas tegen de betogers. Bijeenkomsten van meer dan tien personen zijn officieel verboden in Polen vanwege het coronavirus.

Het constitutioneel hof van Polen bepaalde donderdag dat abortus ook niet is toegestaan op grond van ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind. Vorig jaar werden in Poolse ziekenhuizen 1.100 abortussen uitgevoerd, vrijwel allemaal op grond van de juridische basis die nu is weggevallen.

Als de geboorte de gezondheid van de moeder in gevaar brengt of als het ongeboren kind het gevolg is van incest of verkrachting is abortus nog wel toegestaan.

In 2016 ontstond ook onrust in Polen omdat de regering abortus volledig wilde afschaffen, waarna de regering besloot het voorstel in te trekken.