Primoz Roglic heeft vrijdag ook de tiende etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De kopman van Jumbo-Visma was veruit de sterkste op een lastig klimmetje en nam de leiding in het algemeen klassement over van Richard Carapaz.

Roglic hield de Oostenrijker Felix Grossschartner (tweede) en de Italiaan Andrea Bagioli (derde) enkele meters achter zich. Wout Poels was op de twaalfde plek de beste Nederlander en Carapaz eindigde op drie seconden als veertiende.

Voor de 31-jarige Roglic betekende het al zijn derde ritzege in deze Vuelta. De Sloveen won eerder de openingsrit en de achtste etappe in de Spaanse wielerronde.

Dankzij de bonificatieseconden en de drie seconden voorsprong op Carapaz heroverde Roglic de rode trui. De twee staan precies in dezelfde tijd. Omdat de etappeuitslagen van Roglic beter zijn dan die van de Ecuadoraan, gaat hij aan de leiding in het klassement. Poels nam de negende plek over van de Spanjaard Marc Soler.

Zaterdag staat er een loodzware bergrit op het programma. Daarin krijgen de renners vier beklimmingen van de eerste categorie voor hun kiezen, waaronder de slotklim.

Ligthart en Molenaar in kopgroep

De tiende rit voerde het peloton over 185 kilometer van Castro Urdiales naar Suances. Onderweg moesten een klimmetje van de derde categorie en verschillende niet gecategoriseerde heuveltjes worden bedwongen. De laatste 2 kilometers liepen zo'n 5 procent omhoog.

Direct na de start kozen vijf renners de aanval, onder wie de Nederlanders Pim Ligthart en Alex Molenaar. Zij kregen gezelschap van de Pool Michal Paluta, de Belg Brent Van Moer en de Spanjaard Jonathan Lastra. Paluta behoorde niet lang tot de kopgroep, want hij reed al snel lek en wist zich niet meer terug te knokken.

Het peloton deed het bijzonder rustig aan, waardoor de overige vier vluchters liefst twaalf minuten voorsprong konden opbouwen. Dat verschil liep gedurende de etappe langzaamaan terug en was met 30 kilometer voor de boeg nog een kleine twee minuten.

Bennett moet lossen uit peloton

Molenaar, die zou worden uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de dag, zag even later een poging om te ontsnappen uit de kopgroep mislukken. Ondertussen moest Sam Bennett lossen uit het peloton.

De Ier won donderdag aanvankelijk de negende rit, maar werd later gedeclasseerd vanwege herhaaldelijk duwen in de aanloop naar de massasprint. Vrijdag eindigde hij als 157e en laatste.

Op 16 kilometer van de finish zat het avontuur van Ligthart, Molenaar en de andere twee vluchters erop. Het peloton reed vervolgens in zeer hoog tempo naar de finishplaats. Willie Smit, Rémi Cavagna en Ivo Oliveira probeerden nog weg te komen voor de voet van het lastige klimmetje, maar zij hadden geen succes.

Op het klimmetje naar Suances dunde het peloton steeds verder uit en bleef een groep van zo'n zestig renners over. Na een aanval van Guillaume Martin sprong Roglic met enkele honderden meters voor de boeg weg. Hij sloeg een klein gaatje en kwam met voorsprong op de concurrentie over de finish.