Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Liz Cheney is weggestemd uit een belangrijke functie binnen de Republikeinse Partij. Ze gold als de nummer drie van haar partij in het lagerhuis en was daar een van de fractieleiders. Cheney stond bekend als felle tegenstander van oud-president Donald Trump.

Haar kritische houding tegenover het beleid van haar partij, kost haar nu mede de kop. Cheney was ook een van de weinige Republikeinen die in januari instemde met de impeachmentprocedure tegen Trump. Woensdagmiddag stemde aanhangers van Trump binnen de partij haar weg.

In een reactie zei Cheney dat het land juist een sterke Republikeinse Partij nodig heeft. "Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer president wordt. Het is belangrijk dat wie wordt gekozen trouw is aan de grondwet. We kunnen ons niet laten afremmen door de leugens van een gevaarlijke oud-president."

De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney wordt waarschijnlijk vervangen door afgevaardigde Elise Stefanik uit New York. Zij heeft de steun van prominente Republikeinen als Kevin McCarthy en Steve Scalise.

De woordvoerder van Cheney bevestigde woensdagmiddag dat ze in 2022 herkozen wil worden als afgevaardigde namens de staat Wyoming. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen ging 70 procent van de stemmen naar Trump in de traditioneel Republikeinse staat.