Netherlands

Reders cruiseschepen mijden Amsterdam

Foto: ANP

Toeristen van zeecruises kwamen het afgelopen jaar veel minder naar Amsterdam. Volgens de laatste cijfers van de haven daalde het aantal bezoekers aan de hoofdstad dat per cruiseschip arriveerde tot 294.000 van 450.000 een jaar eerder. Het aantal zeecruiseschepen daalde naar 117, van 180 in 2018.

Het slinkende aantal toeristen heeft volgens de haven alles te maken met de onlangs ingevoerde toeristenbelasting. Cruisepassagiers die een tussenstop in Amsterdam maken, moeten sinds begin vorig jaar 8 euro per persoon betalen. Een aantal reders kiest daarom liever voor bijvoorbeeld IJmuiden. Het aantal cruiseschepen daar verdubbelde in 2019 tot 62.

De Amsterdamse haven boekte vorig jaar overigens wel een overslagrecord van 86,3 miljoen ton. De stijging van 6 procent komt voornamelijk door extra overslag van energieproducten zoals kolen die bijvoorbeeld naar Azië of het Zwarte Zeegebied werden verscheept. De overslag van olieproducten nam daarnaast toe door gunstige omstandigheden op de markt voor benzine.

Football news:

Golovin scoorde en assisteerde in Monaco ' s friendly met AZ
Mueller Pro 8:2 met Barca: we hadden het spel niet zo in de hand, zelfs niet in de wedstrijd met Brazilië in 2014
Als PSG de Champions League niet wint, zal het geen mislukking zijn
Arsenal onderzoekt de overdracht van Pepe voor 72 miljoen pond. De club wil weten of hij te veel betaalde
Manchester United weet hoeveel pijn het doet om te verliezen in de halve finale. Het is tijd voor de leidende spelers om zichzelf te bewijzen
Arsenal kondigde het vertrek aan van de sportdirecteur van Sunley
De Bayern coach die Barca vernietigde. Hij zat in Lev ' s staf om 7:1 in Brazilië