Netherlands

Radar in Kornwerderzand moet windparken donker houden

De twee toekomstige Friese windparken willen een vliegtuigradar bouwen in Kornwerderzand. Die moet ervoor zorgen dat de windturbines niet standaard hoeven worden verlicht.

De windparken, die allebei momenteel in aanbouw zijn, krijgen turbines met een tiphoogte tot zo’n 180 meter. Bij die hoogte is rode verlichting bovenop de mast normaliter verplicht. De turbines moeten daarmee ook bij duisternis goed zichtbaar zijn voor vliegtuigen en ander luchtvaartverkeer.

Bij beide parken waren over die verlichting zorgen uit de omgeving. Zo vreesden bewoners rondom Nij Hiddum-Houw, het park bij Cornwerd, dat ze er iedere nacht veel last van zouden krijgen. Toenmalig gedeputeerde Klaas Kielstra deed in 2018 de toezegging dat hij nog eens zou kijken naar andere mogelijkheden.

Die mogelijkheid lijkt er nu te zijn. Sjoerd Mensonides, een van de initiatiefnemers van Nij Hiddum-Houw, zei deze week bij een informatiesessie dat er gesprekken lopen over een gezamenlijke vliegtuigradar. Het idee is dat de mastverlichting dan standaard kan worden uitgeschakeld, en dat die pas aan hoeft zodra er een vliegtuig nadert.

Mensonides zei dat het nog niet zeker is of de radar er kan komen. Er moet eerst nog toestemming komen van de Inspectie Leefomgeving en Transport, zei hij, en bovendien moet er voor de radar een frequentie beschikbaar zijn. ,,Het zijn nog wel wat technische hobbels, maar we zijn er serieus naar aan het kijken. En dan is er nog het financiële deel. Daar zullen we dan proberen met de provincie en Windpark Fryslân uit te komen.” Het is volgens Mensonides wel essentieel dat ook de andere windpark-eigenaar meedoen, om het financieel mogelijk te maken.

Volgens Mensonides wordt inmiddels ook vanuit andere provincies druk gezet op de ILT om toestemming te geven. ,,We zullen er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen.”

Windpark Fryslân moet komende zomer in werking zijn, Nij Hiddum-Houw in het derde kwartaal van 2022.

Football news:

Paul Pogba: Manchester United moet iets winnen. Ik hou niet van spelen en niet winnen
Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler